De zoete wraak van Sørloth, die in zijn eentje vaker scoort dan Crystal Palace

Reacties

Werp een blik op de topscorerslijst in Turkije en je ziet een bekende naam bovenaan staan: Alexander Sørloth. De man met de jojocarrière beleeft dit seizoen duidelijk een hoogtepunt. Hoe de Noorse spits in vier jaar tot twee keer toe van flop naar top ging.

De zoete wraak van Sørloth, die in zijn eentje vaker scoort dan Crystal Palace
© Pro Shots

Want Sørloth maakte al eerder in zijn carrière een opleving mee. De Noorse spits viel als speler van Rosenborg BK op toen hij werd verhuurd aan Bodø/Glimt. FC Groningen hapte toe en leek na spelers als Marcus Berg en Erik Nevland opnieuw een veel scorende aanvaller te hebben binnengehaald, maar het liep anders. Sørloth kwam tot slechts zes goals in 42 wedstrijden voor Groningen, dat in de zomer van 2017 bij was dat het Deense FC Midtjylland hem wilde overnemen.

Die blijdschap was slechts van korte duur, want Sørloth scoorde er in Denemarken warempel wél weer op los. Zo vaak zelfs dat hij al een half jaar later een absolute toptransfer maakte. In Groningen zal het flink wat wenkbrauwen hebben doen fronsen toen de boomlange Noor eind januari 2018 werd voorgesteld bij het Engelse Crystal Palace. De spits die in de Eredivisie weinig klaarspeelde, verhuisde voor een recordbedrag naar de Premier League. Nog steeds is Sørloth een van de duurste spelers die de Deense Superligaen verliet, terwijl Midtjylland hem een half jaar eerder nog voor een schijntje had overgenomen.

© Pro Shots

Palace
Vervolgens begon de cyclus weer opnieuw voor Sørloth. De jojo daalde deze keer af, bijna tot de grond. In zijn eerste seizoen bij Palace stond hij slechts vier keer in de basis en werd er daarna geen beroep meer op hem gedaan. Vorige jaargang moest de Noor het doen met invalbeurten en maakte hij in het League Cup-toernooi zijn eerste en tot nu toe ook enige doelpunt voor de club uit Londen. Bij Palace had men genoeg gezien: Sørloth kon vertrekken en deed dat op huurbasis naar AA Gent, waar hij voormalig Midtjylland-trainer Jess Thorup weer tegenkwam. Daar werd hij vaste waarde, maar met vijf goals was hij niet bepaald een goalgetter te noemen.

Bij terugkomst in Londen leverde het cynische reacties op toen Palace een tweet de wereld in stuurde met een foto van Sørloth. 'Onze nummer 9', plaatste men erbij. De supporters konden hun lach moeilijk inhouden. 'Ik sta er van te kijken dat ze een juichfoto van hem hebben gevonden', merkte een van hen op. 'Nee, op de foto vierde hij dat hij een schot had gelost', reageerde een andere. Nee, bij Palace had men niet bepaald een hoge pet op van de Noorse spits. Maar schrijf hem nooit af, want de jojo zou zijn weg omhoog wel weer vinden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Sørloth merkte dat de Premier League en het Engelse voetbal keihard kunnen zijn. Elke speler droomt er stiekem wel van om er furore te maken, maar velen redden het niet. Veel clubs geven miljoenen uit aan spelers die uiteindelijk floppen, dat is geen incident meer. Maar als je niet slaagt, krijg je het van alle kanten te verduren. Die lastige periode heeft Sørloth nu afgesloten. Trabzonspor zag het afgelopen zomer in hem zitten en huurde hem voor niet één, maar twee seizoenen met een optie tot koop. In de Turkse competitie is de Noor als een vis in het water. Met negentien doelpunten is Sørloth nu de topscorer van de Süper Lig en met Trabzonspor is hij gedeeld koploper.

Trabzonspor
Waar het bij Groningen en Palace niet lukte met Sørloth, ging het hem bij Midtjylland en nu bij Trabzonspor voor de wind. Wat het voor Palace nog pijnlijker maakt, is dat Sørloth dit seizoen voor club en land 28 keer scoorde. Dat is vier keer meer dan Crystal Palace in alle competities deed. Toch had manager Roy Hodgson er geen spijt van dat hij Sørloth liet gaan. 'Natuurlijk volgen we hem', zei hij onlangs tijdens een persconferentie in aanloop naar een wedstrijd.

© Pro Shots

'Ik ben erg blij voor hem dat het goed gaat', vervolgde de manager. 'Hier voldeed hij niet aan de verwachtingen en we zochten naar een plek waar hij veel aan spelen toe kon komen. Nu laat hij de potentie zien die we ook in hem zagen toen we hem hierheen haalden. Maar het is niet dat ik geen respect heb voor de Turkse competitie, maar het is wel heel anders dan de Premier League. Daar twaalf keer scoren is niet hetzelfde als hier. We hebben besloten om hem voor twee seizoenen te verhuren, daar moeten we mee leven. Hopelijk blijft hij het goed doen en kan hij ook van waarde zijn voor Palace als hij terugkeert.'

Sørloth, die afgelopen zondag in de topper tegen Besiktas twee keer scoorde, geniet van het leven in Turkije. Waar hij in Londen verguisd en uitgelachen werd, wil in Istanbul iedereen met hem op de foto. 'Ik was in een winkelcentrum om een televisie te kopen toen er ineens vijftig mensen buiten de winkel stonden om me te begroeten. Ik vond het geweldig', zei Sørloth tegen de Noorse krant Verdens Gang. 'Op een gegeven moment kwam zelfs de politie erbij. Ik vond het heel leuk om met die mensen op de foto te gaan en sommigen knuffelden me zelfs, maar het duurde wel lang, daarom kwam de politie vragen of alles goed ging. De mensen zijn hier geweldig. Na een paar doelpunten was iedereen enthousiast over me.'

Seizoen Club Competitieduels Goals
2014 Rosenborg BK 6 0
2015 Bodø/Glimt 26 13
2015/16 FC Groningen 15 2
2016/17 FC Groningen 27 3
2017/18 FC Midtjylland 19 10
2017/18 Crystal Palace 4 0
2018/19 Crystal Palace 12 0
2018/19 AA Gent 19 4
2019/20 Trabzonspor 22 19
Bekijk hier al onze video's
Meer A. Sørloth
Meer over A. Sørloth
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.