De Vrij bezorgt Inter met assist krankzinnige comeback

Reacties

Internazionale en Tottenham Hotspur zijn de Champions League begonnen met een spektakelstuk. In de loodzware poule waarin ook PSV en Barcelona zitten, leken de Londenaren er in Milaan vandoor te gaan met een overwinning, maar een krankzinnige slotfase draaide de wedstrijd helemaal om. Stefan de Vrij was goud waard tegen de ploeg van basisklant Michel Vorm.

De Vrij bezorgt Inter met assist krankzinnige comeback
Internazionale
Internazionale
2 - 1
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur

Het duel in het Stadio Giuseppe Meazza was er eentje tussen twee ploegen die in de eigen competitie bepaald niet overtuigend zijn gestart. Spurs begon het seizoen nog wel met zeges op Newcastle United, Fulham en Manchester United, maar verloor de afgelopen twee duels van Watford en Liverpool. Bij het volledig gerenoveerde Inter is de nood nog wat hoger. De gevallen, maar gezien de zomerse investeringen bijzonder ambitieuze grootmacht verzamelde in vier duels slechts vier punten. De spectaculaire winst in eigen huis is dan ook een welkome opsteker.

Tottenham-doelman Vorm - die de laatste duels mag spelen voor de geblesseerde Hugo Lloris, maar afgelopen zaterdag tegen Liverpool nog een wankele indruk maakte - kreeg dinsdag precies 25 minuten niets te doen. Dat hij vervolgens een eerste redding moest verrichten, was nota bene te danken aan een ploeggenoot. In een poging een voorzet van de linkerflank met het hoofd tot corner te verwerken, testte voormalig Ajax-verdediger Davinson Sánchez de reflexen van zijn Nederlandse ploeggenoot.

Mogelijkheden
De Colombiaan mocht spelen omdat een andere ex-Ajacied (Toby Alderweireld) vanwege 'een technische beslissing' van manager Mauricio Pochettino in Londen was achtergebleven, net als WK-held Kieran Trippier. Kort na zijn bijna-blunder was Sánchez aan de andere kant overigens gevaarlijk, maar zijn kopbal via de grond was niet genoeg om Inter-keeper Samir Handanovic te verontrusten. De Sloveense goalie had vroeg in de wedstrijd overigens nog een harde vrije trap van Christian Eriksen (eveneens ex-Ajax) knap gekeerd.

In het restant van de eerste helft kregen beide elftallen nog een behoorlijke mogelijkheid op de openingsgoal. De van AS Roma overgekomen Inter-middenvelder Radja Nainggolan kon niet profiteren van een uitglijder van Ben Davies, waarna ook Harry Kane een goede kans kreeg. De spits ontsnapte na een heerlijke pass van Eriksen aan de aandacht van De Vrij, omspeelde Handanovic, maar werd door de keeper nét te veel gehinderd om tot een fatsoenlijk schot te komen: 0-0 bij rust.

Stefan de Vrij (links) kijkt opgelucht toe hoe de aan zijn aandacht ontsnapte Harry Kane nét niet tot een lekker schot kan komen.
Stefan de Vrij (links) kijkt opgelucht toe hoe de aan zijn aandacht ontsnapte Harry Kane nét niet tot een lekker schot kan komen.

Een spektakelstuk zoals in de eerdere ontmoetingen tussen beide ploegen leek het dit keer dus niet te worden. In de vijf keer dat Inter en Tottenham elkaar tot dinsdagavond troffen, vielen liefst 26 goals. Twee jaar geleden won Spurs vriendschappelijk met 6-1, maar het spannendst was de dubbele confrontatie in de Europa League van 2012/13. Toen wonnen de Londenaren de heenwedstrijd in de achtste finale met 3-0, maar in Milaan stond er na negentig minuten eveneens 3-0 op het bord. Na verlenging won Inter met 4-1, maar door de uitgoal ging Tottenham door.

In Enschede zullen ze zich vooral de dubbele confrontatie uit 2010/11 herinneren. Ook toen zaten Inter en Spurs bij elkaar in de Champions League-poule, samen met FC Twente en Werder Bremen. Mede door een goal van Rafael van der Vaart wonnen de Engelsen in eigen huis, in Italië werd verloren. Internazionale stond destijds na 35 minuten al met 4-0 voor, voordat een onhoudbare Gareth Bale zichzelf met een hattrick tot man van de wedstrijd bombardeerde, ondanks de nederlaag.

Krankzinnig
Waar de eerste helft dinsdag dus zonder goals bleef, was het zeven minuten na rust wél raak. Eriksen probeerde het van afstand met een lage knal, maar zag hoe Handanovic wederom redde. De rebound kwam vervolgens wat gelukkig voor de voeten van de Deen, die de bal nóg gelukkiger - via het been van verdediger Miranda - over Handanovic heen schoot: 0-1. Direct daarna verdween een fraai schot van Erik Lamela via het hoofd van De Vrij net naast, maar de aanvallende intenties van Tottenham waren overduidelijk.

Toch was overdreven veel Engelse daadkracht lange tijd niet nodig, omdat Inter simpelweg niet bij machte was om iets terug te doen. Vorm redde nog op een kopbal van Ivan Perisic en een treffer van Heung-Min Son werd afgekeurd wegens buitenspel, maar veel meer gebeurde er niet. De thuisploeg speelde matig en leek zich neer te moeten leggen bij een dik verdiende nederlaag.

Tot de krankzinnige laatste minuten. Eerst werd een voorzet van links door Mauro Icardi van buiten de zestien werkelijk schitterend achter Vorm geramd, die gelijkmaker kwam al volledig uit de lucht vallen. Het werd echter nog gekker, toen Matias Vecino in de dying seconds de winnende binnenkopte. De Vrij kopte de bal in de doelmond, waar de Uruguayaan op de goede plek stond om (eveneens met het hoofd) Vorm voor een tweede keer te passeren.

UEFA Champions League

Stand Groep B UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Barcelona
6
4
2
0
14-5
+9
14
2
Tottenham Hotspur
6
2
2
2
9-10
-1
8
3
Internazionale
6
2
2
2
6-7
-1
8
4
PSV
6
0
2
4
6-13
-7
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Bij Inter en Tottenham Hotspur is het vertrouwen behoorlijk weg'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.