'De videoscheidsrechter kan de hele sport veranderen en de emotie doden'

Manager Mauricio Pochettino van Tottenham Hotspur baalt van de verwarring die woensdagavond ontstond door het ingrijpen van de videoscheidsrechter (VAR) tijdens het FA Cup-duel met Rochdale (6-1).

De eerste helft van de replay op Wembley stond in het teken van verschillende besluiten van de VAR. De thuisploeg zag onder meer een goal worden afgekeurd en een penalty worden toegekend nadat het 'extra paar ogen' werd ingeschakeld. Arbiter Paul Tierney besloot, bovenop alle consternatie, de benutte strafschop van Heung-Min Son niet goed te keuren omdat de Zuid-Koreaan even stilstond tijdens zijn aanloop. Liefst vijf minuten toegevoegde speeltijd in de eerste helft waren het gevolg van alle onderbrekingen.

'Een beetje beschamend', oordeelde Pochettino na afloop in gesprek met Sky Sports. 'Het was lastig om de focus te bewaren en gewoon te voetballen. Ik weet niet of het systeem zal helpen. Voetbal gaat om emotie. Ik denk niet dat de voetbalfans zo blij waren met wat ze vandaag te zien kregen.' De Argentijn is geen groot voorstander van de manier waarop de VAR nu wordt gebruikt. 'Naar mijn mening hebben we de beste scheidsrechters van Europa, ik denk niet dat we het heel erg nodig hebben. Daarbij gaat voetbal om het maken van fouten. Spelers maken fouten en dat geldt ook voor scheidsrechters. Zo is het altijd geweest, daar is begrip voor. Ik ben voor nieuwe technologie, maar laten we voorzichtig zijn. Het kan de hele sport veranderen en de emotie doden.'

‘Mensen betalen, ondanks de slechte weersomstandigheden, tickets voor die emotie', vervolgde Pochettino. 'Zo gaan ze nog zeggen: "We gaan wel thuis kijken." Straks kan niemand meer juichen, omdat je eerst nog twee minuten moet wachten.'

De videoscheidsrechter maakt dit seizoen zijn debuut in wedstrijden in het FA Cup- en League Cup-toernooi. In verschillende competities wordt het systeem al gehanteerd. Later deze maand beslist de FIFA of de VAR definitief wordt ingevoerd op het WK van komende zomer.