De twee gezichten van De Oude Dame: worstelen in Serie A, soeverein in Europa

Reacties

Juventus plaatste zich dinsdagavond door een vierde overwinning op rij in de Champions League voor de knock-outfase van het miljardenbal. De prestaties in Europa staan in schril contrast met de verrichtingen in de Serie A, waarin De Oude Dame slechts zesde staat.

De twee gezichten van De Oude Dame: worstelen in Serie A, soeverein in Europa
© Pro Shots
Juventus
Juventus
4 - 2
Zenit Sint-Petersburg
Zenit Sint-Petersburg

Juventus verloor zaterdag nog op bezoek bij Hellas Verona, maar herpakte zich dinsdagavond in eigen huis in het Champions League-duel met Zenit Sint-Petersburg. Voor de Italiaanse grootmacht blijkt de Champions League dit seizoen een geschikter podium om op te spelen dan de Serie A, waarin de ploeg van trainer Massimiliano Allegri al vier keer verloor in elf speelrondes.

Sterke serie
In de Champions League is Juventus in tegenstelling tot in eigen land nog ongeslagen én na vier duels al zeker van overwintering. Het is pas voor de derde keer dat de Italiaanse topclub vier groepsduels op rij wist te winnen. Dat deed Juventus eerder in het seizoen 1995/96 (toen Ajax in de finale werd verslagen) en in jaargang 2004/05 (toen Ajax in een groep met ook Bayern München en Maccabi Tel Aviv twee keer werd verslagen).

Juventus is bezig aan een sterke reeks in de Champions League. Van de afgelopen negentien duels won de club uit Turijn zestien keer. De laatste nederlagen waren tegen FC Porto (dat Juventus vorig seizoen in de achtste finales uitschakelde), het Barcelona van Ronald Koeman in de groepsfase (in oktober 2020) en Olympique Lyon (in februari 2020). De Fransen elimineerden Juventus in seizoen 2019/20 in de achtste finales.

© Pro Shots

Ondanks de mooie serie in de Champions League bewaart Juventus niet veel positieve herinneringen aan het miljardenbal in de afgelopen vier seizoenen. Na de verloren finale tegen Real Madrid in het seizoen 2016/17 strandden de Italianen twee keer in de kwartfinales (waaronder tegen Ajax in seizoen 2018/19) en twee keer in de achtste finales.

Twee gezichten
De Italiaanse media schrijven na de overwinning op Zenit over het contrast tussen de prestaties van Juve in de Serie A en in de Champions League. 'Europees juweel', kopt La Gazzetta dello Sport boven een foto van Paulo Dybala, die twee keer scoorde en Michel Platini voorbij ging op de topscorerslijst van Juventus. De Argentijnse aanvoerder bracht na zijn eerste treffer een eerbetoon aan de Fransman door op dezelfde manier te juichen als Platini ooit deed in het shirt van Juve. Alessandro Del Piero voert de topscorerslijst aan met 290 goals.

De Italiaanse kranten zijn lovend over Paulo Dybala en zien Juventus in Europa wel overtuigen.
De Italiaanse kranten zijn lovend over Paulo Dybala en zien Juventus in Europa wel overtuigen.

Uitblinker
De kranten in Italië spreken over de twee gezichten van Juventus, verwijzend naar de huidige bijrol in de Serie A. Op de covers van Corriere dello Sport, Tuttosport én La Gazzetta dello Sport is Dybala afgebeeld. 'Paulo speelde een geweldige wedstrijd', zei trainer Allegri over het optreden van zijn aanvoerder. 'Ik merk dat alle spelers stappen vooruit maken. We hebben ons eerste doel van dit seizoen bereikt en dat was in de achtste finales van de Champions League komen. We kunnen nog steeds beter. Onze laatste minuten waren illustratief voor ons seizoen. We kregen vier opgelegde kansen, maakten die niet af en kregen nog een late tegengoal. Dat moet eruit. Maar de jongens hebben een vrije dag verdiend', verklaart de coach.

Uitblinker Dybala beleefde een mooie avond in Turijn. 'We hadden zo'n resultaat nodig. Geduld was het sleutelwoord, want we deden het goed in de eerste helft en moesten kalm blijven. In de tweede helft was het van onze kant nog beter. We hadden misschien nog vaker moeten scoren', aldus de Argentijn, die nu op 106 doelpunten staat voor Juventus. Matthijs de Ligt deed de hele wedstrijd mee aan de kant van de club uit Turijn.

UEFA Champions League

Stand Groep H UEFA Champions League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
6
5
0
1
10-6
+4
15
2
Chelsea
6
4
1
1
13-4
+9
13
3
Zenit Sint-Petersburg
6
1
2
3
10-10
0
5
4
Malmö FF
6
0
1
5
1-14
-13
1
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.