De trauma's van België: EK-schande, gigantische droogte en te vaak nét niet

Reacties

De media in België repten over een nieuw voetbaltrauma voor De Rode Duivels en dat is niet zo vreemd. Onze zuiderburen hebben een haat-liefdeverhouding met de internationale top. Een uiteenzetting van de pijnlijke momenten in het Belgische voetballandschap.

De trauma's van België: EK-schande, gigantische droogte en te vaak nét niet
© Imago
De Turkse spits Hakan Sükür zorgde voor misschien wel het gênantste moment in de Belgische voetbalgeschiedenis.
België
België
2 - 3
Frankrijk
Frankrijk

Zo dichtbij was België, eindelijk weer in een finale van een groot toernooi spelen. Bondscoach Roberto Martínez vermoedde achteraf dat het denken aan een plek in de eindstrijd een verlammend effect had op zijn spelers. Frankrijk kwam terug van een 2-0 achterstand en maakte in extra tijd de winnende.

Het was de tweede keer in korte tijd dat Frankrijk de Belgen pijn deed in een halve finale. Drie jaar geleden werd België immers uit de finale van het WK gehouden. Ook op de afgelopen EK's was België, ondanks de zogenoemde Gouden Generatie, niet succesvol. Dit jaar werd er verloren van Italië in de kwartfinale en dat was ook verrassend het eindstation op de editie van 2016. Wales bleek toen te sterk in de kwartfinale: weer geen internationaal succes voor België.

1930

Het zijn recente trauma's, maar ook op het allereerste WK in de voetballerij was er geen Belgisch succes. Uruguay had als gastland moeite om het deelnemersveld vol te krijgen, Europese bonden hadden er geen trek in vanwege de lange reistijd en de hoge kosten. België ging wel, maar ging roemloos ten onder tegen de Verenigde Staten (0-3) en Paraguay (0-1). Een exotisch avontuur in Zuid-Amerika, maar gescoord werd er niet op het eerste WK.

1965

In de kwalificatieperiode gekoppeld aan Bulgarije en Israël en met een in bloedvorm verkerende Paul Van Himst leek België een zekerheidje voor deelname aan het WK in 1966, maar het liep anders. Bulgarije en België eindigden gelijk in de groep en moesten een beslissingswedstrijd spelen om deelname aan het WK veilig te stellen. Een koud kunstje voor de Belgen: een paar maanden eerder werd Bulgarije nog met liefst 5-0 verslagen. Het duel in Florence verliep echter dramatisch. In één minuut schoot Georgi Asparuchov de Belgische WK-droom aan diggelen. De Bulgaar maakte razendsnel achter elkaar twee doelpunten, die klap kwam het team van bondscoach Constant Vanden Stock niet meer te boven.

Paul Van Himst (links) komt te laat in het duel met Johan Neeskens.
© Pro Shots
Paul Van Himst (links) komt te laat in het duel met Johan Neeskens.

1980

De laatste finale die België speelde was in 1980, toen er op het EK werd verloren van West-Duitsland. De Belgen waren op dat toernooi de underdog, maar imponeerden door in de groepsfase Italië, Engeland en Spanje onder zich te houden. In de finale ging het echter mis: net als Nederland kreeg België te maken met de Duitse voetbalwet. Een minuut voor tijd kopte Horst Hrubesch de West-Duitsers naar de EK-titel.

2004 – 2012

Is het de pijnlijkste periode in voetballand België? Bijna tien jaar lang waren De Rode Duivels niet aanwezig op eindtoernooien. In 2004, 2006, 2008, 2010 én 2012 lukte het België niet om zich te kwalificeren voor een WK of EK. En wij dachten dat we het zwaar hadden toen we er niet bij waren op de eindtoernooien van 2016 en 2018. De pijnlijke reeks van de Belgen zorgde voor een dieptepunt op de FIFA-ranking: België zakte af naar plek 66. Ter vergelijking, het Nederlands elftal heeft nooit lager dan de 22ste plek gestaan.

2000

Of was de gênante uitschakeling voor eigen publiek het pijnlijkste hoofdstuk voor België? Samen met Nederland organiseerde België het EK. Voor Oranje werd het een trauma vanwege die dramatisch verlopen wedstrijd (en penaltyserie) in de halve finale tegen Italië, maar België kwam niet eens door de groepsfase heen. Het toernooi begon nog goed met een 2-1 zege op Zweden, maar na nederlagen tegen Italië en Turkije (door twee goals van spits Hakan Sükür) werden de Belgen het eerste gastland in de geschiedenis dat al in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Belgische fans zijn sip na de nederlaag tegen Turkije. België is na drie wedstrijden al klaar op het EK in eigen land.
© Imago
Belgische fans zijn sip na de nederlaag tegen Turkije. België is na drie wedstrijden al klaar op het EK in eigen land.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer België
Meer over België
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.