De toekomstvragen van Vertonghen: 'Welke taal? Welke cultuur? Welke competitie?'

Reacties

Waar ligt de toekomst van Jan Vertonghen? De Belgische verdediger is na dit seizoen transfervrij, aangezien zijn contract bij Tottenham Hotspur afloopt. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag nog eens zou terugkeren naar Ajax, maar het is de vraag of dat er deze zomer al van gaat komen. 

De toekomstvragen van Vertonghen: 'Welke taal? Welke cultuur? Welke competitie?'
© Pro Shots

Vertonghen doorliep een groot deel van zijn jeugdopleiding in Amsterdam, waar hij als veertienjarig talent neerstreek. Na een jaartje op huurbasis bij RKC Waalwijk groeide hij bij Ajax uit tot steunpilaar, aanvoerder en clubicoon. In 2012 maakte hij als 25-jarige de overstap naar Tottenham, waar hij inmiddels dus in zijn achtste seizoen zit. Het Spurs-avontuur van Vertonghen lijkt op zijn einde te lopen, aangezien zijn aflopende contract nog altijd niet is verlengd.

De Belg heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn hart bij Ajax en in Amsterdam ligt, waardoor speculaties over een terugkeer naar de Johan Cruijff Arena nooit ver weg zijn. Datzelfde is het geval bij Toby Alderweireld, die zo'n beetje hetzelfde carrièrepad bewandelde als zijn landgenoot en vriend. Deze week gaf hij echter toe dat een terugkeer naar België op dit moment iets logischer lijkt dan een rentree bij Ajax.

En hoe zit dat bij Vertonghen? Zijn vrouw Sophie is Amsterdamse, waardoor een rentree op het oude nest voor de hand zou liggen. Een langer verblijf in Londen is eveneens nog altijd niet uitgesloten, terwijl ook Internazionale nadrukkelijk wordt genoemd. De Italianen zouden in Vertonghen een ideale versterking voor de verdediging zien. 'Ik zit op dit moment in een proces dat ik eigenlijk een bord of een stuk papier moet pakken, om daar alle voor- en nadelen van de opties die ik binnenkort zal hebben op te schrijven', zo vertelt hij in het televisieprogramma De Kleedkamer.

Levensbeslissing
Vertonghen toont zich in dat programma openhartig: hij geeft aan dat er meer speelt dan sentiment en het sportieve plaatje. 'Ik moet echt gaan bepalen wat ik nog wil in mijn carrière, maar ook wat ik nog wil in het leven. Normaal gesproken keer ik over drie of vier jaar terug naar de plek waar ik me ga settelen. Voor die tijd moet ik nog bedenken: waar wil ik nog hebben gewoond? Welke taal wil ik eigenlijk nog leren? In welke cultuur wil ik nog hebben geleefd? En, heel belangrijk: in welke competitie wil ik nog spelen en welke prijzen wil ik nog winnen? Of kies ik hier voor stabiliteit en koesteren we wat we hebben?'

Dat hij zich na zijn carrière graag in Amsterdam zou willen vestigen, is bekend. Maar gezien bovenstaande uitspraken lijkt het onwaarschijnlijk dat Vertonghen nú al terugkeert naar de stad waar hij als voetballer opgroeide. 'Ik wil na mijn carriére geen spijt hebben, van niks. Het wordt dus een levensbeslissing, meer nog dan een sportieve beslissing.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.