De tip van Anco Jansen, de tackle van Malone en de bierbelofte van Steijn

Niet Nick Olij maar Dion Malone was donderdagavond misschien wel de grootste held van NAC Breda. De centrale verdediger voorkwam met een ultieme tackle in de laatste minuut van de verlenging een doelpunt van FC Emmen en stond daarmee symbool voor de onverzettelijkheid van de ploeg van Maurice Steijn.

FC Emmen
FC Emmen
ns
1 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Olij was met twee reddingen in de penaltyserie ook enorm belangrijk, maar de 25-jarige doelman wilde de heldenrol na afloop bij ESPN niet opeisen. 'Nee, we doen het met zijn allen. Dat is mijn moment om te laten zien dat ik ballen kan tegenhouden tijdens penalty's. Dat heb ik gedaan.' Anco Jansen (ex-FC Emmen) had daarbij een waardevolle tip, waardoor Olij de penalty van Keziah Veendorp stopte. 'Die van Peña stopte ik op gevoel.

Olij deelde complimenten uit aan zijn defensie. 'We hebben eigenlijk 120 minuten lang tegengehouden. Echt complimenten voor mijn twee centrale verdedigers, Moise (Adilehou, red.) en Dion (Malone, red.). Zij hebben echt alles gegeven wat erin zat.' Een actie van Malone stond daarvoor symbool. 'De laatste sliding die hij maakt in de 120ste minuut, dát is de wedstrijd die hij heeft gespeeld vandaag. Onze verdediging was echt sterk vandaag.'

Ook Steijn was na afloop zeer te spreken over het optreden van zijn ploeg. 'Dit geeft heel veel voldoening. We zijn tot het gaatje gegaan vandaag. Als je de ontlading ziet... Na alles wat we dit seizoen hebben meegemaakt, als je dan naar Emmen moet en je wint de penaltyreeks, dat geeft aan hoe mentaal sterk we zijn', stelde de trainer. 'We hebben het heel zwaar gehad vandaag, maar we hebben laten zien dat we heel moeilijk te kloppen zijn.'

Ook Steijn vond dat Malone dat symboliseerde met zijn tackle. 'Je ziet dat hij de hele wedstrijd al goed speelde. Hij moet heel veel organiseren en als je dan ziet dat hij in de laatste seconde - na 123 minuten, wat heel veel kracht kost - nog die tackle eruit gooit om een doelpunt te voorkomen, dat is waar we het over gehad hebben. Je moet ten koste van alles willen winnen. Dat doet hij hier, hij gooit zich ervoor en dat zit in deze ploeg.'

Geen bier
NAC heeft echter nog niets. 'Het gevaar is dat de euforie nu toeslaat en de koorts in Breda is al hoog. Maar NEC wint met 3-0 van Roda, wat ook een uitstekende ploeg is. Dat wordt weer een heel zware wedstrijd.' Feesten is er dus nog niet bij voor NAC. 'We zitten in de finale en daar mogen we even kort van genieten maar dit is een slijtageslag geweest. Wat mij betreft zit er geen biertje in voor die jongens. Ze mogen zondagavond een biertje drinken.'