De slokop-strategie van Bayern München: gokken op de transfermarkt

Reacties

Ook in het nieuwe jaar is Bayern München de club die maar al te graag toeslaat op de Duitse transfermarkt om de concurrentie te verzwakken. Weer was Schalke 04 het slachtoffer: zij moeten toezien hoe keeper Alexander Nübel over een half jaar vertrekt. Bayern is de slokop-club van Duitsland en kent succes en mislukkingen met die strategie.

De slokop-strategie van Bayern München: gokken op de transfermarkt
© Pro Shots

In de laatste vijf jaren deed Bayern ontzettend veel zaken met Duitse clubs, soms door de portemonnee te trekken, maar ook vaak genoeg met een slimme deal zoals met Nübel. De keeper van Schalke beschikte over een aflopend contract en Bayern verleidde hem om na dit seizoen de transfervrije overstap te maken. Zo krijgt Der Rekordmeister de potentiële opvolger van Manuel Neuer gratis in handen.

Voor Schalke is het extra pijnlijk, dit is zeker niet de eerste keer dat een speler met potentie transfervrij vertrekt. Leon Goretzka maakte in 2018 nog de stap naar Bayern, ook spelers als Joel Matip, Max Meyer en Sead Kolasinac trokken de deur in Gelsenkirchen achter zich dicht zonder de club ook maar iets op te leveren.

In 2019 ging Bayern aan de haal met drie grote talenten die actief waren in de Duitsland. Jann-Fiete Arp werd overgenomen van Hamburger SV, Mickaël Cuisance kwam over van Borussia Mönchengladbach en Benjamin Pavard zag na een sterk WK een transfer naar Bayern tot stand komen. Vooral bij Arp en Cuisance gokt Bayern op de toekomst, de jonge spelers kwamen dit seizoen meer in actie voor het beloftenelftal dan in de hoofdmacht.

De nieuwste aanwinst van Bayern München: keeper Alexander Nübel.
© Pro Shots
De nieuwste aanwinst van Bayern München: keeper Alexander Nübel.

Bayern is de koning van het rondkijken in de eigen competitie en vervolgens toeslaan bij de concurrentie. In 2017 werd de selectie van 1899 Hoffenheim leeggeroofd, na een seizoen waarin de club knap vierde van Duitsland werd. Niklas Süle werd gezien als het verdedigende talent voor de komende jaren, Sebastian Rudy en Sandro Wagner waren leuke spelers om erbij te hebben. Met de financiële status van Bayern was het geen probleem om wat meer te betalen om de in uitstekende vorm verkerende Rudy en Wagner erbij te halen.

In datzelfde jaar werd ook Serge Gnabry gekocht van Werder Bremen. De oud-speler van Arsenal leefde compleet op in de Bundesliga en Bayern sloeg toe na een succesvol seizoen. Inmiddels is Gnabry niet alleen in München uitgegroeid tot belangrijke kracht, hij is ook een van de steunpilaren bij het vernieuwde Duitse elftal dat weer eens hoge ogen moet gaan gooien op een eindtoernooi.

De deal van de eeuw vond natuurlijk plaats in 2014, toen ene Robert Lewandowski transfervrij overkwam van Borussia Dortmund. De Poolse spits is inmiddels uitgegroeid tot een van de, zo niet dé beste spits van de wereld. In de geschiedenis van de Bundesliga zijn er maar twee spelers die vaker scoorden dan hij, Bayern betaalde geen transfersom voor de goaltjesdief.

Bayern sloeg vaak toe bij de concurrentie in de Bundesliga, in bovenstaande tekst is de komst van bijvoorbeeld Joshua Kimmich en Mats Hummels niet eens besproken. Of de transfer van Mario Götze naar Zuid-Duitsland. Of die van Mario Mandzukic en Claudio Pizarro, of Luiz Gustavo. De lijst is eindeloos.

Wat dat betreft is RB Leizpig, de huidige koploper in de competitie, de dans nog ontsprongen, zij hielden de talentvolle selectie knap bijeen met Bayern als loerend roofdier in de buurt. De geruchten rond Timo Werner waren echter hardnekkig afgelopen zomer, als Bayern echt wil zal het de slokop-strategie zonder aarzeling gebruiken.

Bekijk hier al onze video's
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.