De scorende keepers die Van der Sar met speels gemak aftroeven

Reacties

Keepers worden toch vooral opgesteld in de hoop dat zij erin slagen om zo veel mogelijk goals te voorkomen, maar zo nu en dan verschijnen de sluitposten zelf ook eens op het scoreformulier. Zoals Edwin van der Sar, vandaag 22 jaar geleden. Als doelman van Ajax was hij trefzeker tegen De Graafschap.

De scorende keepers die Van der Sar met speels gemak aftroeven
© Pro Shots

Ajax had op 3 mei 1998 weinig te duchten van De Graafschap. De ploeg van Morten Olsen was al kampioen en bewees zijn suprematie in Doetinchem, waar het na tachtig minuten op een 0-7 voorsprong stond. Vijf minuten na de benutte strafschop van Ronald de Boer kreeg Ajax opnieuw een strafschop, alweer de derde van de middag. En nu was het de beurt aan Van der Sar.

De keeper had al eens een penalty mogen nemen, tegen Sparta Rotterdam. Die miste Van der Sar. Bij De Graafschap kreeg hij een nieuwe kans en deze keer was het wel raak: 0-8, met 1-8 als uiteindelijke eindstand. Het doelpunt is het enige doelpunt dat Van der Sar in zijn rijke loopbaan maakte.

Er zijn in de voetbalgeschiedenis heel wat keepers geweest voor wie het maken van een doelpunt niet zo'n zeldzaamheid was. We zetten de vijf meest scorende doelmannen op een rijtje.

5. René Higuita
Denk je aan René Higuita, dan denk je aan zijn scorpion kick op Wembley, waarmee hij een ongevaarlijke inzet van Jamie Redknapp op spectaculaire wijze onschadelijk maakte. Higuita stond er sowieso om bekend dat hij vaak (onnodige, maar vermakende) risico's nam en ging ook vaak mee naar voren. Dat leverde nog heel wat doelpunten op. Uiteindelijk maakte de Colombiaan er 41.

© Pro Shots

4. Dimitar Ivankov
Dimitar Ivankov scoorde in zijn loopbaan, die zich tussen 1996 en 2011 afspeelde, één keer meer dan Higuita: 42 keer dus. De Bulgaar is daarmee de Europese recordhouder. Ivankov was naast een betrouwbare keeper, die 64 interlands voor Bulgarije speelde, ook een penaltyspecialist. Oog in oog met zijn collega was het eigenlijk altijd raak. Penalty's tegenhouden vond de huidige keeperstrainer van Levski Sofia overigens een stuk lastiger.

3. Jorge Campos
We twijfelden even of we Jorge Campos in deze lijst moesten opnemen. Ja, officieel was hij een keeper. Maar Campos was multifunctioneel en stond soms ook zomaar in de spits. In zijn eerste seizoen Club Universidad Nacional scoorde hij als meest voorste man al veertien keer. Uiteindelijk stopte de teller van de man die de meest prachtige keeperspakjes heeft gedragen 46 keer. Niets was onmogelijk voor Campos.

© Pro Shots

2. José Luis Chilavert
Geen keeper die meer goals als international maakte dan José Luis Chilavert. De Paraguayaan was namens zijn land achtmaal trefzeker en wist in totaal liefst 67 keer te scoren. Dat aantal had nog hoger kunnen zijn, als hij in zijn loopbaan niet dertien strafschoppen had gemist. Vaker was het echter bingo en Chilavert was bovendien een specialist in het nemen van een vrije trap. Hij is de enige keeper ooit met een hattrick in een wedstrijd.

1. Rogério Ceni
De doelman met de meeste doelpunten achter zijn naam bezit een record dat naar alle waarschijnlijkheid nooit meer gebroken zal worden. Liefst 131 keer scoorde Rogério Ceni, de Braziliaan die zijn gehele loopbaan de clubkleuren van São Paulo verdedigde. Dit ongelooflijke aantal werd opgebouwd uit benutte vrije trappen en strafschoppen. Hij scoorde veertien keer in de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League, en 65 keer in de Braziliaanse competities. Cijfers waar menig spits jaloers op is.

© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.