De schaker die Guardado alleen loslaat als de dood hen scheidt

Reacties

Real Betis – Atlético Madrid is aankomend voetbalweekend naast Real Madrid – Sevilla en Villarreal – Barcelona hét affiche in La Liga. Waarom? De woorden van Andrés Guardado en Quique Setién vertellen het verhaal.

De schaker die Guardado alleen loslaat als de dood hen scheidt

'Wij staan achter onze coach totdat de dood ons scheidt', vertelt Guardado. De ex-PSV'er met Mexicaans bloed spreekt zich met onzekerheid en tegelijkertijd vertrouwen uit. Hij heeft geloof in zijn onorthodoxe oefenmeester die begin dit seizoen nog Santiago Bernabéu stil kreeg met bij vlagen prachtvoetbal én een winstpartij: 0-1.

Betis won onder leiding van Setién nipt in de Spaanse hoofdstad en nestelde zich bij de top van Spanje. Alles was hosanna, maar hoe anders is dat na een barre maand november. Beticos wonnen geen één keer en in een tweeluik met buur én tweededivisionist Cádiz werd de subtopper uitgeschakeld in de Copa del Rey.

Guardado blijft honderd procent achter zijn trainer staan.
Guardado blijft honderd procent achter zijn trainer staan.

'Dan zou het merendeel al gestopt zijn met voetballen'
Sinds de beschamende nederlaag in eigen huis tegen Cádiz (3-5) zijn de kritieken aangewakkerd. Guardado wil daar echter niets van weten. 'In het hedendaagse voetbal komt er veel troep naar buiten als het minder gaat. Als we aandacht geven aan wat is gezegd, dan zou het merendeel al gestopt zijn met voetballen. We moeten kalm blijven.'

De uitspraken van de voormalig vedette uit Eindhoven zijn positief richting het adres van Setién, de eindverantwoordelijke die eerder Las Palmas liet promoveren naar het hoogste Spaanse voetbalniveau en vervolgens de Canarische Eilanden-club behoedde van degradatie. Dit deed Setién met voetbal in de geest van Johan Cruijff.

De trainer, geboren in Santander, is namelijk idolaat van de Nederlandse voetbalicoon. Op balbezit spelen, domineren met de bal, kansen creëren vanuit positiespel: het zijn handelsmerken van Setién. Het zorgt voor positivisme en liefde richting zijn filosofie, die hij volgens anderen soms té ver doorvoert.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Ik wil net zoveel als hij bereiken' 
Hoe anders is zijn directe opponent aan de zijlijn dit weekend: Diego Simeone. Voor de Argentijn telt één ding: resultaat. Hoe ver beide werelden ook uit elkaar liggen, Setién is erg te spreken over de succescoach van Atlético Madrid. 'Hij is helder in wat hij wil en hij krijgt wat hij wil. Ik wil net zoveel als hij bereiken, maar wel op mijn manier. Ik accepteer zijn manier van spelen, ik waardeer het zelfs, maar ik denk anders. Als mensen blij zijn: wat kan ik dan zeggen?'

Het tekent de Betis-manager, die voetbal altijd vergelijkt met zijn grote hobby schaken en winnen belangrijk acht, maar mooi voetbal in het hoogste vaandel zet. 'Als Luka Modric naar je toekomt, hij je shirt overhandigt en zegt dat je team goed gespeeld heeft, dan ga ik blij naar huis. Hieruit komt mijn oprechte voldoening. Ik begrijp voetbal vanuit de bal. Anderen interpreteren voetbal zonder de bal', legt Setién uit in gesprek met ESPN.

Achter de speelwijze mét bal staat ook Guardado, die weet dat het tij gauw zal keren. Mogelijk gebeurt het dit weekend al, in eigen huis tegen uitgerekend Atlético Madrid, waar Setién tussen 1985 en 1988 zelf voetbalde onder een van zijn leermeesters: Luis Aragonés. De twijfels van de laatste weken moeten volgens Guardado tegen de topclub verleden tijd zijn. Dat is de enige manier om Atlético waar het kan te pijnigen. 'We hebben immers laten zien dat we véél beter kunnen spelen', besluit Guardado.

Betis, nummer elf in La Liga, trapt zondagmiddag om 16.15 uur af tegen Atlético Madrid, dat derde staat op de ranglijst. Lees hieronder een stuk over Betis aan het begin van dit seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.