De Roon en Koopmeiners maken CL-primeur Atalanta mee, Zenit sloopt Tomasson

Reacties

Atalanta Bergamo heeft woensdag in de Champions League nipt gewonnen van stuntploeg Young Boys. Dat leverde niet alleen drie punten, maar ook een bijzondere primeur op. Zenit Sint-Petersburg was tegelijkertijd veel te sterk voor Malmö FF.

De Roon en Koopmeiners maken CL-primeur Atalanta mee, Zenit sloopt Tomasson
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
1 - 0
BSC Young Boys
BSC Young Boys

Atalanta was het Champions League-seizoen in Groep F begonnen met een 2-2 gelijkspel bij het Villarreal van doelpuntenmaker Arnaut Danjuma, terwijl Young Boys stuntte door thuis met 2-1 te winnen van Manchester United, dat later op de avond tegen de Spanjaarden speelt. Met middenvelder Marten de Roon in de basis (maar met Teun Koopmeiners op de bank en de geblesseerde Hans Hateboer niet bij de selectie) won Atalanta dit keer wél, met moeite.

De Italianen hadden in het eerste halfuur tweemaal flink pech. Eerst moest de Nederlands-Duitse wingback Robin Gosens (ex-Heracles Almelo) geblesseerd naar de kant. Hij liep een op het oog zware blessure op en verliet het veld in tranen. Iets later werd de 1-0 afgekeurd. Rafael Tolói gaf de bal voor en zag hoe Sandro Lauper de bal in zijn eigen doel werkte, maar de VAR greep in omdat de Atalanta-aanvoerder nipt buitenspel had gestaan.

© Pro Shots

Kort voor rust leek Matteo Pessina dan toch de openingsgoal op het bord te zetten, maar hij kreeg de bal er van heel dichtbij niet in. Atalanta zocht op volle kracht naar een gaatje in de Zwitserse defensie, maar vond dat gaatje pas in de 68ste minuut. Pessina maakte zijn fout uit de eerste helft goed door van dichtbij een lage voorzet van Duván Zapata binnen te glijden. In de slotfase mocht Koopmeiners nog invallen om de 1-0 mee over de streep te trekken, en daar slaagde de thuisploeg in.

Opmerkelijk: die overwinning is pas de eerste CL-zege van Atalanta in eigen stadion. In het seizoen 2019/20 won de ploeg weliswaar 'thuis' van Dinamo Zagreb en Valencia, maar die duels werden in Milaan gespeeld. Vorig seizoen speelde La Dea wel op eigen veld, maar kwam het in de poulefase tegen Ajax (2-2), Liverpool (0-5) en FC Midtjylland (1-1) niet tot winst. In de achtste finale won Real Madrid in Bergamo met 0-1. De winst van woensdag is dus een primeur.

Zenit Sint-Petersburg
Zenit Sint-Petersburg
4 - 0
Malmö FF
Malmö FF

De twee absolute favorieten in Groep H zijn Juventus en Chelsea, die later op de woensdagavond tegen elkaar spelen in Turijn. In hun schaduw lijken Zenit en Malmö (die hun openingsduel allebei verloren) te moeten gaan strijden om plek drie. In dat opzicht deden de Russen uitstekende zaken tegen de Zweedse ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson, uiteraard onder meer ex-speler van Feyenoord en SC Heerenveen.

De 1-0 viel al snel: Claudinho schoot raak na een teruggetrokken voorzet van Douglas Santos. Na rust was de wedstrijd vervolgens rap beslist. Eerst kopte Daler Kuzyaev de 2-0 binnen, een paar minuten later moest Malmö met tien man verder. De Griekse scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos gaf aanvankelijk geel aan Anel Ahmedhodzic, die als laatste man de bal tegenhield met zijn arm. Nadat de VAR ingreep en Sidiropoulos de beelden zelf bekeek, veranderde hij geel in direct rood. Aleksey Sutormin en Wendel bepaalden in de stlofase de eindstand.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep F UEFA Champions League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester United
6
3
2
1
11-8
+3
11
2
Villarreal
6
3
1
2
12-9
+3
10
3
Atalanta Bergamo
6
1
3
2
12-13
-1
6
4
BSC Young Boys
6
1
2
3
7-12
-5
5
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep H UEFA Champions League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
6
5
0
1
10-6
+4
15
2
Chelsea
6
4
1
1
13-4
+9
13
3
Zenit Sint-Petersburg
6
1
2
3
10-10
0
5
4
Malmö FF
6
0
1
5
1-14
-13
1
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.