De pijnlijke 5-0 tegen Heracles is geen dieptepunt voor AZ

Het was lang geleden dat AZ zo'n pak slaag kreeg van een club buiten de traditionele topdrie. Heracles Almelo leidde de Alkmaarders woensdagavond naar de slachtbank en won in eigen huis met 5-0. Het SC Heerenveen van Foppe de Haan kreeg dat 21 jaar geleden ook al eens voor elkaar.

Heracles Almelo
5 - 0
AZ
AZ

De lijst met grote nederlagen van AZ in de Eredivisie is gevuld met Ajax, Feyenoord en PSV als tegenstanders, inmiddels staat Heracles dus ook in dat rijtje. Heerenveen stond er al sinds 2003, toen het in Friesland AZ compleet verraste.

We hebben het over een AZ met Co Adriaanse als trainer en een middenveld met spelers als Barry van Galen en Michael Buskermolen. Achterin stond naast Barry Opdam José Fortes Rodriguez, die op 8 februari 2003 al in de tweede minuut een eigen doelpunt maakte. Daarna ging het van kwaad tot erger. Nog voor rust liep Heerenveen uit naar een 3-0 voorsprong, John de Jong en Johan Hansma scoorden. Ronny Venema en invaller Georgios Samaras maakten de schande van AZ vervolgens des te groter.

De 5-0 nederlaag tegen Heracles en Heerenveen is niet de grootste zeperd van AZ in een duel met een club buiten de traditionele topdrie. Er werd tweemaal met zes doelpunten verschil verloren van Roda JC Kerkrade (8-2 in 1999 en 6-0 in 1985) en ook tegen NAC Breda ging het een keer mis met een 6-0 nederlaag. Dit was in 1969.

De opstellingen van AZ en Heerenveen in 2003.
AZ: Moens; Lamey, Fortes Rodriguez, Opdam, De Cler; Meerdink (83. Perez), Buskermolen, Kromkamp, Lindenbergh, Van Galen (83. El Khattabi); Nelisse.
SC Heerenveen: Vonk; Venema, Hansma, Hansson, Edman; Vayrynen (83. Bakkati), De Jong (77. Selakovic), Jensen, Nurmela; Sibon (65. Samaras), Denneboom.