De nieuwe koers: zo hengelt AC Milan de toptalenten binnen

Reacties

Met liefst zeven spelers van 23 jaar of jonger in de basis kwalificeerde AC Milan zich donderdag voor de groepsfase van de Europa League. Het is symbolisch voor de nieuwe wind die waait in Milaan.

De nieuwe koers: zo hengelt AC Milan de toptalenten binnen
© Pro Shots

De grote zomeraanwinst van Milan was natuurlijk Zlatan Ibrahimovic. Met het terughalen van de 38-jarige Zweed leken de Milanezen weer een stap terug in de tijd te doen, maar niets is minder waar. Zelfs met Ibrahimovic erbij hebben de Rossoneri de jongste selectie van de Serie A.

Dat werd tegen Rio Ave mooi duidelijk. Ibrahimovic ontbrak, aangezien hij besmet is met het coronavirus en dus koos coach Stefano Pioli voor de achttienjarige Daniel Maldini als spits. Inderdaad, de zoon van Paolo Maldini en de kleinzoon van Cesare Maldini. Met doelman Gianluigi Donnarumma, Davide Calabria, Matteo Gabbia, Theo Hernández, Franck Kessié, Ismaël Bennacer en Alexis Saelemaekers stonden er nog zes jongelingen aan de aftrap in Portugal.

Het hoort allemaal bij de nieuwe koers, die is ingezet onder Ivan Gazidis. De CEO kwam over van Arsenal en begon in Milaan aan een ambitieus project. De club die jarenlang successen boekte dankzij ervaren veteranen in de selectie, moest volgens de geboren Zuid-Afrikaan gaan inzetten op jeugd.

Ivan Gazidis (links) met Zlatan Ibrahimovic en Paolo Maldini.
© Pro Shots
Ivan Gazidis (links) met Zlatan Ibrahimovic en Paolo Maldini.

'Wij willen modern voetbal gaan spelen en een beleid voeren dat proactief is, dus niet geleid door zaakwaarnemers. Dat betekent dat we een scoutingsapparaat van wereldklasse en top of the bill analytici nodig hebben om talentvolle spelers op te sporen, want zij zijn het hart van onze strategie', legde Gazidis onlangs uit in gesprek met The Athletic.

Wanneer de club zo'n talent vindt en hem naar Milaan weet te halen voor een gesprek, komt de grote troef tevoorschijn: clubicoon Paolo Maldini hengelt de jonge spelers met een gepassioneerde speech binnen. 'Er is niemand die spelers beter kan overtuigen voor Milan te kiezen dan Paolo. Hij kan als geen ander uitleggen waarom dit de juiste club is om te groeien als voetballer. En we hebben natuurlijk ook nog de kracht van onze naam, die nog steeds iets waard is in het voetbal.'

Die formule bleek behoorlijk succesvol deze zomer: Sandro Tonali (20) zwichtte voor de club waar hij als jong voetballertje groot fan van was. Brahim Díaz (21) werd gehuurd van Real Madrid en deze week kwam ook het Noorse toptalent Jens Petter Hauge (20) naar Milaan. Zij geven Milan een nieuw, fris gezicht. Dat het inzetten van al die onervaren spelers niet tot puntenverlies leidt, is ook een compliment voor Pioli.

Sterker nog: na Atalanta Bergamo verzamelde Milan in 2020 de meeste punten in de Serie A. Pioli dwong daarmee tóch een langer verblijf af en wil de lijn nu doorzetten in de nieuwe jaargang. Milan is begonnen met twee zeges, al kwamen de vooral nog op het conto van Ibrahimovic, die prima floreert tussen de jonkies.

Vr 2 okt. 2020

Za 3 okt. 2020

Zo 4 okt. 2020

Wo 7 apr. 2021

Serie A

Stand Serie A 2020/2021

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Internazionale
38
28
7
3
89-35
+54
91
2
AC Milan
38
24
7
7
74-41
+33
79
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
90-47
+43
78
4
Juventus
38
23
9
6
77-38
+39
78
5
Napoli
38
24
5
9
86-41
+45
77
6
Lazio
38
21
5
12
61-55
+6
68
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer AC Milan
Meer over AC Milan
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.