De nieuwe Haaland dient zich alweer aan bij Red Bull Salzburg

Reacties

Erling Haaland maakte bij Red Bull Salzburg het ene na het andere doelpunt, verdiende een toptransfer naar Borussia Dortmund en is inmiddels uitgegroeid tot de meest begeerde spits van Europa. Zijn opvolger in Oostenrijk is de volgende goudmijn voor Salzburg.

De nieuwe Haaland dient zich alweer aan bij Red Bull Salzburg
© Pro Shots

Ze hebben bij Salzburg een oogje voor gemakkelijk scorende spitsen. Haaland is natuurlijk een bekend voorbeeld, maar ook Jonathan Soriano en Marc Janko schoten met scherp in het shirt van de Oostenrijkse topclub. Janko, die in Nederland nog voor FC Twente uitkwam, is tegenwoordig werkzaam als analist. 'En Patson Daka is echt een bijzondere speler', stelt de topschutter van weleer.

Daka is inmiddels 22 jaar oud en al jarenlang speler van Salzburg. Hij won in het seizoen 2016/17 met de Oostenrijkers de Youth League en debuteerde in het seizoen hierna in het eerste elftal. Daka speelde ook vijftien keer samen met Haaland, de spits naar wie in zijn tijd in de Mozartstad alle aandacht uit ging. De Noor en de Zambiaan vormden een paar keer een spitsenduo in een 4-4-2-systeem. In de 7-2 zege op TSV Hartberg maakte Daka er twee en Haaland er drie.

© Pro Shots

Daka is dus al een tijdje in beeld bij Salzburg, maar sinds het vertrek van Haaland is hij ook echt de grote man voorin. Vorig seizoen eindigde hij op 24 doelpunten en werd hij al gekozen tot beste voetballer uit de Oostenrijkse Bundesliga; dit seizoen is hij hard op weg om die eretitel te prolongeren. Want wat Daka laat zien, is simpelweg formidabel.

Zondag schreef de Afrikaan geschiedenis. In de thuiswedstrijd tegen Sturm Graz had Daka maar elf minuten nodig voor drie goals, waarmee hij de snelste hattrick ooit maakte in de Oostenrijkse Bundesliga. Sinds de start van vorig seizoen was dit al zijn vijfde hattrick. Er zijn maar twee spelers die Daka wat dat betreft kunnen volgen, onder wie zijn oud-ploeggenoot Haaland.

Met de razendsnelle hattrick tegen Sturm Graz voerde Daka zijn totaal op naar 23 competitietreffers in dit seizoen. Daar had de spits slechts negentien wedstrijden voor nodig. Aankomend weekend kan Daka tegen Rapid Wien in de voetsporen van Soriano en Janko treden, door in de achtste competitiewedstrijd op rij minstens een keer te scoren.

Bij de 23 goals van Daka zit slechts één strafschop. 'De ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt is ongelooflijk', zei Salzburg-coach Jesse Marsch tegen Sky. 'Daka is een echte doelpuntenmaker, maar ook tactisch sterk en een echte teamspeler. En een geweldig mens bovendien.'

Het verrast Marsch dan ook niet dat Daka in de Engelse tabloids in verband wordt gebracht met een transfer naar de Premier League. Onder meer Liverpool en West Ham United hebben interesse in de man die nog tot medio 2024 vastligt in Salzburg. De vraagprijs zou op ongeveer twintig miljoen euro liggen, hetzelfde bedrag als waar Dortmund Haaland voor ophaalde. De financieel directeur van Salzburg kijkt alvast reikhalzend uit naar de aankomende transferzomer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.