De miljoenen die voor Ajax op het spel staan tegen Standard

Reacties

Ajax strijdt dinsdagavond in de return tegen Standard Luik niet alleen voor de Nederlandse positie op de UEFA-coëfficiëntenlijst, maar nog veel meer voor de eigen portemonnee. VI zet op een rij wat een ticket voor de Champions League-groepsfase oplevert én wat er voor een Europa League-deelnemer in het verschiet ligt in het geval de Amsterdammers niet slagen in hun missie.

De miljoenen die voor Ajax op het spel staan tegen Standard

En dat is uiteraard voor het eerst in vier jaar het CL-hoofdtoernooi bereiken. Ajax rekende op weg daarnaartoe al af met Sturm Graz en moet zich dinsdag na de 2-2 in België in eigen huis ontdoen van Standard in de derde voorronde. Lukt dat, en Ajax rekent in de play-offs vervolgens af met Dinamo Kiev of Slavia Praag, dan ligt er een startpremie klaar van 15,25 miljoen euro. Die inkomsten kunnen met 2,7 miljoen per zege, negen ton per gelijkspel en 9,5 miljoen voor overwinteren flink oplopen.

En dan wordt er nog 585 miljoen euro verdeeld op basis van een coëfficiëntenlijst voor clubs (waarbij prestaties uit het verleden meetellen) en 292 miljoen euro op basis van de marketpool, gebaseerd op het marktaandeel in uitzendrechten per land, verdeeld over het aantal deelnemers per participerende UEFA-natie. De Europese voetbalbond berekende al eens dat PSV op basis van het seizoen 2015/16, toen het de achtste finale haalde, nu 53,8 miljoen zou incasseren tegenover 34,2 miljoen destijds (zie bovenstaand artikel).

Een vooruitblik op Ajax - Standard Luik

Europa League
Kwalificeert Ajax zich niet voor het miljardenbal, dan wacht (evenals voor PSV, dat instroomt in de play-offs) de veel minder lucratieve Europa League. Daarin ligt per deelnemer 2,92 miljoen euro klaar voor het bereiken van de groepsfase en zijn een overwinning en een gelijkspel respectievelijk 570 duizend euro en 190 duizend euro waard. Voor een club die overwintert ligt nog eens een vijf ton te wachten, plus een miljoen euro voor groepswinst of een half miljoen voor de tweede plek.

Het zou voor Ajax en PSV slechts een schrale troost zijn, maar voor Vitesse en Feyenoord zou het binnenslepen van de Europa League-miljoenen pure winst zijn. Het is na de slechte resultaten in de heenduels van afgelopen donderdag (0-1 tegen FC Basel, 4-0 bij AS Trencín) echter de vraag of de Arnhemmers en Rotterdammers die nog opstrijken.

Blijkt de EL-groepsfase niet haalbaar, dan wacht in ieder geval nog een solidariteitspremie voor het deelnemen aan de voorronden. In het geval van de Arnhemmers levert dat 260 duizend euro op voor de tweede kwalificatieronde en 280 duizend euro voor de derde voorronde. Het later ingestroomde Feyenoord heeft alleen recht op dat laatste bedrag. Uitschakeling in de play-offs levert nog altijd drie ton op. AZ ontving ondanks het fiasco tegen Kairat Almaty dus ook 260 duizend euro.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

UEFA-premies CL- en EL-groepsfase

Champions League Europa League
Startpremie €15,25 miljoen €2,92 miljoen
Overwinning €2,7 miljoen €0,57 miljoen
Gelijkspel €0,9 miljoen €0,19 miljoen
Overwinteren €9,5 miljoen €1,5-2,0 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.