De meest gehate man bij Lazio is na vier jaar dan toch weggepest

Reacties

Francesco Acerbi is vertrokken bij Lazio. De 34-jarige verdediger wordt dit seizoen verhuurd aan Internazionale, met een optie tot koop. De overgang werd donderdagavond wereldkundig gemaakt.

De meest gehate man bij Lazio is na vier jaar dan toch weggepest
© Pro Shots

Voor Acerbi komt daarmee, in ieder geval tijdelijk, een einde aan zijn turbulente dienstverband bij Lazio. Hij kwam in 2018 voor twaalf miljoen euro over van Sassuolo en groeide al gauw uit tot sleutelspeler in de ploeg van toenmalig trainer Simone Inzaghi. In zijn eerste twee seizoenen werd hij beschouwd als misschien wel de beste Italiaanse verdediger in de Serie A. Waar is het misgegaan?

© Pro Shots

In de afgelopen twee jaar kelderde de populariteit van Acerbi gestaag. Het publiekelijk steunen van een controversiële nieuwe voedingsdeskundige bij de club, Iader Fabbri, was misschien wel zijn eerste misstap. Fabbri kreeg kritiek voor de manier waarop hij de selectie probeerde klaar te stomen voor de hervatting van de competitie na de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. Zijn eiwitrijke pasta's, aangevuld met vitaminepillen, werden door clubarts Ivo Pulcini niet gewaardeerd. Maar Acerbi is persoonlijk bevriend met Fabbri en steunde hem.

De tweede, veel grotere misstap: het weigeren van een contractverlenging vanwege een 'gebrek aan respect' van de club. Een liefdesverklaring aan zijn vriendin na een 4-1 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League – hij sloot het interview na de wedstrijd af met de woorden 'Claudia, ik houd voor altijd van je! – deed hem ook geen goed. Drie maanden later, in mei 2021, moest Acerbi zich verontschuldigen voor een slecht optreden in de verloren derby tegen AS Roma (2-0).

In het daaropvolgende seizoen kreeg de 25-voudig Italiaans international het lastig toen de nieuwe trainer Maurizio Sarri overstapte van een driemans- naar een viermansverdediging. Daar voelde hij zich minder prettig bij, zo bleek uit zijn spel. In oktober pakte hij een rode kaart tijdens een pijnlijke 3-0 nederlaag tegen Bologna. Hij stak zijn middelvinger op bij het verlaten van het veld en werd voor twee wedstrijden geschorst. Meegereisde supporters waren niet blij toen Acerbi zich in december 2021 niet bij de rest van de selectie voegde om de fans te bedanken na een verliespartij bij Sassuolo (2-1).

© Pro Shots

Het breekpunt kwam een week later. Acerbi daagde zijn criticasters uit door een doelpunt tegen Genoa (3-1 zege) te vieren door een vinger op zijn mond te leggen. Hoewel hij daar excuses voor maakte, was zijn krediet verspeeld. De supporters joelden hem uit, toonden spandoeken met 'Acerbi, ga weg' en de ultra's noemden hem in een statement een 'eerloze man'. Toen hij in januari 2022 een hamstringblessure opliep en twee maanden aan de kant stond, was de sympathie ver te zoeken. 

Na zijn terugkeer op het veld, in maart van dit jaar, beging Acerbi meerdere fouten tijdens een 3-0 nederlaag tegen Roma. Supporters bleven in de daaropvolgende maanden aansturen op zijn vertrek. In juli zag Sarri zich genoodzaakt een training stil te leggen, toen Acerbi werd uitgejouwd. Sarri liep naar de bewuste groep supporters toe. Hij droeg ze op te stoppen met het beschimpen van een eigen speler en oogstte applaus van de andere toeschouwers.

Een week of zes later is Acerbi geen speler meer van Lazio. Zijn komst is nog niet officieel bekendgemaakt, maar Italiaanse media twijfelen er niet aan. Het is echter niet zo dat Acerbi in het Giuseppe Meazza wel met open armen wordt ontvangen. Onder de Hashtag #AcerbiNonLoVogliamo, ofwel 'wij willen Acerbi niet', keerden honderden supporters zich in de afgelopen week tegen de transfer.

Bij de tweets wordt vaak een afbeelding gedeeld van Acerbi die lachend op het veld stond nadat hij in de blessuretijd van een wedstrijd tussen Lazio en AC Milan (1-2 nederlaag) in april van dit jaar het beslissende tegendoelpunt inleidde door een fout. Die overwinning was van grote waarde in de uiteindelijk succesvolle jacht van Milan op de landstitel. Uiteraard droegen die beelden ook bij aan een verdere vertroebeling van de relatie met de Lazio-supporters.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.