De Ligt leidt nieuw puntenverlies Bayern in, Rose en Leipzig pijnigen Dortmund

Bayern München heeft zaterdag door een fout van Matthijs de Ligt opnieuw puntenverlies geleden in de Bundesliga. Een overtreding van De Ligt leidde de late gelijkmaker in van VfB Stuttgart. Mathys Tel brak eerder op de middag twee clubrecords bij Bayern. RB Leipzig, met de debuterende trainer Marco Rose, won thuis van Borussia Dortmund, waar Rose vorig seizoen nog op de bank zat.

Bayern München
2 - 2
VfB Stuttgart

Trainer Julian Nagelsmann had in de Allianz Arena basisplaatsen ingeruimd voor Noussair Mazraoui en Matthijs de Ligt. Ryan Gravenberch startte op de bank. Bayern won dinsdag in de Champions League van Internazionale, maar wist voor de ontmoeting met Stuttgart al twee competitiewedstrijden op rij niet te winnen. Ook tegen Stuttgart was het weer niet sprankelend van de kant van de Duitse recordkampioen.

Na ruim een half uur werd de ban echter gebroken door Tel, de jongste basisdebutant ooit bij Bayern, met zeventien jaar en 136 dagen. De talentvolle Fransman, die in de zomer voor maximaal 28 miljoen euro overkwam van Stade Rennais, schoot uit de draai raak na een voorzet van Alphonso Davies. Tel werd met zijn treffer ook de jongste doelpuntenmaker ooit voor Bayern.

Rommelend Bayern
Direct na rust leek Stuttgart na een slippertje van Joshua Kimmich op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt van Serhou Guirassy werd, na raadpleging van de VAR, afgekeurd omdat Kimmich (licht) werd vastgehouden door Chris Führich. Niet lang daarna viel alsnog de 1-1. Zwak uitverdedigen van Davies werd door Führich afgestraft met een schot in de verre hoek. Bayern kwam binnen drie minuten weer op voorsprong. Mazraoui vond Jamal Musiala, die na een behendige actie de bal met links in de verre hoek krulde.

Bayern mocht een kwartier voor tijd van geluk spreken dat een snoeiharde uithaal van Guirassy via de onderkant van de lat het veld in stuiterde. Aan de andere kant joeg Davies de bal na een lange sprint in kansrijke positie in het zijnet. Guirassy vond even later voor de tweede keer het net voor Stuttgart, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege een eerdere duw in de rug bij Kimmich. In de extra tijd sneed Bayern zich alsnog in de vingers: De Ligt beging een onhandige overtreding op Guirassy in het strafschopgebied. De spits van Stuttgart verzilverde de strafschop. Bayern verliest daardoor opnieuw punten in de Bundesliga en kan zich gaan opmaken voor het duel met Barcelona in de Champions League.

RB Leipzig
RB Leipzig
3 - 0
Borussia Dortmund

RB Leipzig ontdeed zich deze week na de nederlaag tegen Shakhtar Donetsk in de Champions League van trainer Domenico Tedesco en stelde Rose als vervanger aan. Voor de in Leipzig geboren trainer werd zijn debuut op de bank bij Die Roten Bullen een speciaal weerzien met Dortmund, waar hij in mei vertrok. Na zes minuten zette verdediger Willi Orban Leipzig al op 1-0. Uit een hoekschop kopte de Hongaar raak.

Dortmund had voor rust meer balbezit, maar de kansen waren voor Leipzig. Direct nadat Timo Werner een grote kans miste, vergrootte Dominik Szoboszlai kort voor rust alsnog de voorsprong voor Leipzig. Met een geweldige uithaal van buiten de zestien liet hij keeper Alexander Meyer kansloos. Dortmund bleek in de tweede helft niet bij machte om de achterstand te verkleinen. De gasten kwamen nauwelijks in de buurt van keeper Péter Gulácsi. In de slotfase gaf invaller Amadou Haidara de zege voor Leipzig en Rose extra glans door de 3-0 te maken.

Hertha BSC
Hertha BSC
2 - 2
Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen blijft onderin bungelen in de Bundesliga. Met Jeremie Frimpong in de basis als rechtsback en Mitchel Bakker en Timothy Fosu-Mensah op de bank kwam de nummer drie van vorig seizoen via een directe vrije trap van Kerem Demirbay nog wel op voorsprong, maar die gaf het weg tegen Hertha BSC. Suat Serdar maakte tien minuten na rust gelijk op aangeven van Chidera Ejuke (ex-SC Heerenveen) en Marco Richter zorgde met een prachtig schot van buiten het strafschopgebied voor de 2-1. De vijfde nederlaag dreigde voor Leverkusen, maar Patrik Schick voorkwam dat. In de allerlaatste seconde had de Tsjech de winnende nog op zijn schoen, maar het was Leverkusen niet gegeven.

1899 Hoffenheim
4 - 1
FSV Mainz 05

FSV Mainz 05 was juist goed aan het seizoen begonnen met tien punten uit de eerste vijf duels, maar ging zaterdag onderuit tegen 1899 Hoffenheim. Na een rode kaart van Alexander Hack vlak voor rust ging het mis voor de ploeg van Delano Burgzorg. De voormalig aanvaller van Heracles Amelo kwam als invaller binnen de lijnen voor de geblesseerde Jonathan Burkardt, maar bleef in de rust weer in de kleedkamer achter.

Met tien man was Mainz vervolgens niet opgewassen tegen Hoffenheim. Andrej Kramaric miste eerst nog een penalty, maar scoorde na rust wel met een halve omhaal. Grischa Prömel en Munas Dabbur voerden de score daarna op, die laatste op aangeven van Angeliño. Dominik Kohr maakte nog wel een eretreffer, maar het slotakkoord was voor Hoffenheim. Pavel Kaderabek deed er in de extra tijd nog een schepje bovenop