De lessen van Royston Drenthe: 'Ik was jong en roekeloos'

Reacties

Royston Drenthe (33) is eindelijk volwassen. Dat stelt de man die bij Real Madrid samenspeelde met de grootste sterren vanuit Spanje, waar hij bij Racing Murcia geniet van wat het voetbal hem nog te bieden heeft.

De lessen van Royston Drenthe: 'Ik was jong en roekeloos'
© Pro Shots

De man die samenspeelde met Karim Benzema, Sergio Ramos, Marcelo en ooit als een groot talent te boekt stond actief op het vierde niveau. Dat roept om een verhaal, zo werd op de burelen van The Guardian gedacht. In Engeland speelde Drenthe in de Premier League voor Everton.

De verslaggever die afreisde naar Drenthe zag hem op 31 januari zestig minuten op de bank zitten en dertig minuten warmlopen. Een invalbeurt werd hem niet gegund. In de jaren hiervoor wellicht reden om in het daaropvolgende interview zijn gal te spuien. Nu niet meer. 'Ik ben nu anders, dit is een nieuwe start. Ik voel me nu een volwassen man. Ik heb al heel veel geleerd in dit leven. Ik ben nu 33 en geen twintig meer', vertelt Drenthe.

Op de vraag hoe de linksback via Feyenoord, Real Madrid, Hércules Alicante, Everton, Alania Vladikavkaz, Reading, Sheffield Wednesday, Kayseri Erciyesspor, Baniyas SC, Sparta Rotterdam en Kozakken Boys in het zuidoosten van Spanje terecht is gekomen, vertelt hij zijn in Nederland al breeduit gemeten levensverhaal.

Enfant terrible
Twee periodes licht Drenthe, die onlangs in Nederland nog failliet verklaard werd, er nog speciaal uit. Allereerst zijn tijd bij Hércules Alicante (foto), waar hij in het seizoen 2010/11 op huurbasis tot zeventien competitieduels kwam. De spelers van de Primera División-club kregen niet betaald. Drenthe stond op voor zijn kleedkamergenoten. Zelf had hij er minder last van, hij stond onder contract bij Real Madrid, maar het weerhield hem er naar eigen zeggen van niet de strijd met het bestuur aan te gaan. Vervolgens werd hij wel weggezet als enfant terrible en kreeg hij de toorn van de supporters over zich heen.

'Als voetballer sta je op het trainingsveld, raak je de bal aan en vergeet je alles weer', zo blikt Drenthe terug, verwijzend naar zijn ploeggenoten. 'Maar als de training dan voorbij is, denken spelers: hoe moet ik nu aan mijn eten komen? Er waren echt spelers bij die niet eens meer eten konden kopen in de supermarkt. Dus kwamen sommigen bij mij eten. Ik had daarom op wat meer begrip van de fans gerekend. Ze spoten graffiti op mijn muren. Het was heel vervelend allemaal. Maar ik werd er niet bang van. Zeker niet. Man, waar ik vandaag kom', zo verwijst hij naar het straatleven in Rotterdam. 'Misschien had ik het allemaal anders kunnen doen, maar wie scoorde er bij de terugkeer twee keer tegen Sociedad? Inderdaad...', aldus Drenthe, die dat jaar wel degradeerde met de Spaanse club.

Moyes
Ook bij Everton had hij het achteraf bezien anders moeten aanpakken. Het seizoen na dat bij Hércules kreeg hij met Davy Moyes te maken. 'Ik had daar uiteindelijk mogen blijven als ik een salarisvermindering had geaccepteerd. Ik vertelde mijn zaakwaarnemer: "Echt niet." Had ik dus wel moeten doen. Dan was het misschien beter gelopen.'

'En hoewel ik regelmatig ruzie had met Moyes, was het wel een geweldige trainer die het in mij zag zitten. Van mijn tijd in Madrid heb ik het meest genoten, maar bij Everton was mijn mooiste tijd. Hoe ze daar de sport beleven. Maar goed, spijt…? Nee, zo zou ik het niet willen noemen. Op dat moment was ik gewoon boos. Ik was jong en roekeloos.' En nu reageert Drenthe volwassen. Zelfs als hij op het vierde niveau niet mag invallen.

Spelersprofiel

R. Drenthe


Geboortedatum:
8 april 1987
Leeftijd:
37
Geboorteplaats:
Rotterdam
Nationaliteit
Nederland
Lengte:
1,67 m
Gewicht:
78 kg
Huidige club:
Kozakken Boys
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer R. Drenthe
Meer over R. Drenthe
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.