De leegloop van La Masía: niet nieuw, wel massaler

Reacties

Jordi Mboula liet afgelopen maand weten dat hij weinig speelkansen zag bij Barcelona. De achttienjarige rechteraanvaller had bij Barcelona de concurrentiestrijd moeten aangaan met Lionel Messi. De aanvaller besloot daarop naar AS Monaco te verkassen.

De leegloop van La Masía: niet nieuw, wel massaler

Na Mboula zag de Spaanse topclub recent nog een potentiële topspeler vertrekken uit La Masía, het befaamde opleidingscentrum van de Catalanen. De zestienjarige Eric García stapte voor 1,7 miljoen euro over naar Manchester City, een contract voor drie seizoenen. García is een centrale verdediger en het is bekend dat Barcelona al enkele jaren achterin met problemen kampt. Bij de Catalaanse club zijn ze dan ook furieus dat de makelaar van García een grote rol gespeeld heeft in de transfer. Dat is namelijk niemand minder dan voormalig aanvoerder Carles Puyol.

De oud-verdediger liet de directie van Barcelona weten dat zijn pupil de club verlaat omdat hij denkt dat hij bij Manchester City meer speelminuten krijgt in het eerste elftal. Pep Guardiola is immers gecharmeerd van de verdediger, in wie hij een nieuwe Gerard Piqué ziet. García leest het spel goed en is een meester in het uitverdedigen. Feit is dat de spelers uit de cantera de laatste jaren steeds minder speelminuten krijgen. In het laatste seizoen onder Luis Enrique kwamen de spelers uit Barça B aan 526 speelminuten in het eerste elftal, het laagste cijfer in de afgelopen 22 jaar. In zijn debuutjaar in Catalonië gunde Pep Guardiola de jongens uit het tweede elftal nog 4543 minuten.

De leegloop van La Masía is niet nieuw. Denk maar aan Piqué en Cesc Fàbregas, die respectievelijk op hun zeventiende en zestiende voor Manchester United en Arsenal tekenden. De laatste jaren is de uittocht alleen maar massaler geworden: Héctor Bellerín (2011, Arsenal), Keita Baldé (2011, Lazio), Mauro Icardi (2011, Sampdoria), Adama Traoré (2015, Aston Villa) en Sandro Ramírez (2016, Málaga) trokken allemaal op jonge leeftijd hun conclusies. Ook spelers als Thiago Alcántara en Marc Bartra verlieten Barça bij gebrek aan speelminuten. Stof tot nadenken in de bestuurskamer van Barcelona. (Steve Van Herpe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.