De Kuip is jarig: tien memorabele Feyenoord-duels in de voetbaltempel

Reacties

De plannen voor een Nieuwe Kuip zijn nog springlevend, maar voorlopig kunnen de Nederlandse voetballiefhebbers nog wel even blijven genieten van de oude, vertrouwde Kuip. Dé voetbaltempel van Nederland viert vandaag zijn 83ste verjaardag. Speciaal voor die gelegenheid selecteerden wij tien memorabele wedstrijden van Feyenoord in het iconische stadion.

De Kuip is jarig: tien memorabele Feyenoord-duels in de voetbaltempel
© Pro Shots

In De Kuip werden ook meerdere interlands van het Nederlands elftal en verschillende Europese finales gespeeld. Wij hebben ons in dit overzicht enkel gericht op bijzondere duels van Feyenoord, sinds het eerste moment de vaste bewoner van De Kuip.

27 maart 1937 - Feyenoord – Beerschot AC, 5-2
Stadion Feijenoord werd op 27 maart 1937, vandaag dus 83 jaar geleden, geopend met een ontmoeting tussen Feyenoord (toen nog geschreven als Feijenoord) en het Belgische Beerschot. In de stromende regen maakten de ploegen er een leuke wedstrijd van, die voor het oog van bijna 38.000 toeschouwers in een 5-2 overwinning voor de Rotterdammers eindigde. Leen Vente had de eer om het eerste doelpunt ooit in De Kuip te maken.

2 april 1956 - Feyenoord – De Volewijckers, 11-4
Feyenoord – De Volewijckers werd in april de wedstrijd waarin Henk Schouten geschiedenis schreef. De aanvaller van de Rotterdammers scoorde in dit duel liefst negen keer, waarmee hij een aardig aandeel had in de uiteindelijke 11-4 overwinning. De supporters schreeuwden om een tiende goal van Schouten en leken hun zin te krijgen, maar de buitenspelregel gooide roet in het eten. In Nederland is het aantal van negen doelpunten in één wedstrijd nooit geëvenaard.

11 november 1956 – Feyenoord – Ajax, 7-3
De voor Feyenoord eerste memorabele Klassieker in De Kuip werd gespeeld op 11 november 1956. In een bomvolle Kuip hadden de Rotterdammers het op hun heupen en bij rust stond er al een 5-0 voorsprong op het scorebord. In de tweede helft deed Ajax nog wel wat terug, onder meer met een goal van Rinus Michels, maar de Feyenoord-zege kwam nooit meer in gevaar. Daan den Bleijker was met vier doelpunten de grote man aan Rotterdamse kant.

28 augustus 1960 – Feyenoord – Ajax, 9-5
De meest doelpuntrijke wedstrijd ooit in de Eredivisie (opgericht in 1956) was de ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax in augustus 1960. De toeschouwers in De Kuip zagen liefst veertien doelpunten, waarvan negen voor de thuisploeg. Weer was er een hoofdrol voor Henk Schouten, de man die negen keer de trekker overhaalde tegen De Volewijckers. In deze Klassieker tegen Ajax scoorde Schouten vier keer.

9 september 1970 - Feyenoord – Estudiantes de La Plata, 1-0
Na het winnen van de Europa Cup 1 in San Siro mocht Feyenoord met Copa Libertadores-winnaar Estudiantes de la Plata gaan uitmaken welke ploeg zich in 1970 de beste ploeg van de wereld mocht noemen. De strijd om de wereldbeker werd destijds nog afgewerkt over twee wedstrijden en Feyenoord begon met een 2-2 gelijkspel in Argentinië. De klus moest dus geklaard worden in De Kuip, waar Joop van Daele de matchwinner werd.

Van Daele kwam overigens niet ongeschonden uit de strijd. Na het laatste fluitsignaal waren de spelers van Estudiantes zo gefrustreerd, dat Oscar Malbernat de bril van de doelpuntenmaker afpakte. Malbernat gaf de bril aan ploeggenoot Carlos Pachame en hij stampte deze kapot. Later hebben Johnny Hoes en Luc Lutz naar aanleiding van deze bijzondere gebeurtenis het liedje 'Het brilletje van Van Daele' geschreven.

29 mei 1974 - Feyenoord – Tottenham Hotspur, 2-0
Een overwinning met een zwart randje voor Feyenoord. De Rotterdammers wonnen dankzij doelpunten van Wim Rijsbergen en Peter Ressel de UEFA Cup, nadat de heenwedstrijd in Londen in een 2-2 gelijkspel was geëindigd, maar van een groot feest was nauwelijks sprake. De gefrustreerde supporters van Tottenham misdroegen zich en Nederland maakte voor het eerst kennis met serieus hooliganisme. Bij de rellen vielen 150 gewonden.

8 mei 2002 – Feyenoord – Borussia Dortmund, 3-2
We maken een sprong in de tijd en komen uit op 8 mei 2002, de dag waarop Feyenoord opnieuw in de eigen Kuip beslag legde op de UEFA Cup. De ploeg van Bert van Marwijk kwam al na een halfuur met een man meer te staan tegen Borussia Dortmund, vanwege een rode kaart voor Jürgen Kohler, en de strafschop die hierbij volgde werd binnengeschoten door Pierre van Hooijdonk. Pi-Air verzorgde met zijn specialiteit (de vrije trap) ook de 2-0 en de derde Rotterdamse goal kwam op naam van Jon Dahl Tomasson. Paul Bosvelt nam als aanvoerder de tweede UEFA Cup uit de clubgeschiedenis in ontvangst.

© Pro Shots

28 augustus 2014 - Feyenoord - Zorya Luhansk, 4-3
De wedstrijd die voor altijd herinnerd zal worden als de wedstrijd van Manutelli. Feyenoord had in de play-offronde voor de groepsfase van de Europa League uit met 1-1 gelijkgespeeld tegen Zorya Luhansk en leek hard op weg naar overzomering toen in De Kuip een 3-0 voorsprong werd genomen. Geen vuiltje aan de lucht, zo leek het, maar Zorya vocht zich terug tot 3-3. Feyenoord had nu opeens weer een goal nodig en vond deze diep in blessuretijd. Manu was omsingeld door tegenstanders, worstelde zich hierlangs en schoot de bevrijdende 4-3 binnen. De Kuip ontplofte zoals alleen De Kuip kan ontploffen.

14 mei 2017 - Feyenoord – Heracles Almelo, 3-1
Feyenoord moest er achttien jaar lang op wachten, maar op 14 mei 2017 was het eindelijk weer eens zo ver: de Rotterdammers werden kampioen van Nederland. Een week nadat het nog mis was gegaan bij Excelsior, kon het feest in de eigen Kuip alsnog losbarsten. Het werd de wedstrijd van Dirk Kuyt, die Feyenoord al binnen de eerste minuut op voorsprong zette en elf minuten later reeds de marge verdubbelde. Heracles was niet bij machte om iets terug te doen en zes minuten voor tijd maakte Kuyt met een benutte strafschop zijn hattrick compleet. Een afscheid in stijl, die na het binnenhalen van de titel een punt achter zijn profloopbaan plaatste.

27 januari 2019 - Feyenoord - Ajax 6-2
Voor de Feyenoord-supporters zijn de wedstrijden tegen aartsrivaal Ajax dé wedstrijden van het jaar en daarom deed het pijn dat er in de Eredivisie lange tijd maar niet gewonnen kon worden van de Amsterdammers. In januari vorig jaar kwam al die frustratie eruit, met een ruime 6-2 overwinning op de toekomstig landskampioen. Robin van Persie maakte in deze Klassieker zijn eerste doelpunten namens Feyenoord tegen Ajax. Op dat moment was al bekend dat hij na het seizoen 2018/19 zou gaan stoppen als betaald voetballer.

© Pro Shots

Aan welke Feyenoord-wedstrijd in De Kuip bewaar jij de mooiste herinneringen? Laat het ons weten in de comments!

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.