De Jong redt PSV na meeslepend gevecht tegen Spurs

PSV heeft het eerste punt in de groepsfase van de Champions League te pakken. Een nederlaag leek aanstaande tegen Tottenham Hotspur, maar na een knotsgekke slotfase pakte de ploeg van trainer Mark van Bommel toch nog een punt.

PSV
PSV
2 - 2
Tottenham Hotspur

PSV startte met Donyell Malen in plaats van de aan zijn enkel geblesseerde Steven Bergwijn en Tottenham Hotspur had Christian Eriksen terug na een blessure, maar het was de Sloveense scheidsrechter Slavko Vincic die de man van de eerste helft werd in het Philips Stadion.

In de 34ste minuut keurde Vincic namelijk een doelpunt van Davinson Sánchez af omdat Harry Kane op de doellijn buitenspel stond. De Engelse spits stond inderdaad buitenspel, maar nam totaal geen deel aan het spel. PSV ontsnapte dan ook aan de gelijkmaker, zoals Tottenham vlak voor rust ontsnapte aan een corner toen een schot van Gastón Pereiro na een fraaie actie overduidelijk werd aangeraakt door Sánchez. Het oordeel van Vincic? Doeltrap.

Doelpunt Lozano
Los van de prestaties van de arbiter was de eerste helft in Eindhoven boeiend. Tottenham Hotspur begon goed en kreeg in een tijdsbestek van drie minuten drie serieuze kansen via Harry Kane. De spits raakte met de laatste van zijn pogingen de kruising. PSV zette daar een gevaarlijke vrije trap van Pereiro en een prima kopkans voor Luuk de Jong tegenover.

Hoewel Tottenham het initiatief had, kwam PSV op voorsprong. Na een klein halfuur verspeelde Toby Alderweireld de bal zomaar aan Lozano, die vrije doortocht had richting het Londense doel. Alderweireld knokte zich nog terug, maar via het been van de Belg slaagde de Mexicaanse PSV'er er toch in keeper Hugo Lloris te verschalken: 1-0.

Het doelpunt van Lozano was voor Tottenham reden een tandje bij te schakelen. De treffer van Sánchez werd onterecht afgekeurd en Zoet stopte nog een inzet van Heung-Min Son, maar was in de 39ste minuut kansloos. Eriksen speelde Kieran Trippier aan, wiens voorzet door Lucas Moura via Nick Viergever tegen de touwen werd geschoten: 1-1.

Via snelle uitvallen bleef PSV wel dreigend en vlak voor rust was de 2-1 nabij, ware het niet dat Pereiro zijn schot op de lat zag belanden. Toch was het Tottenham dat eigenlijk de hele wedstrijd een behoorlijk veldoverwicht had. De 1-2 kon dan ook niet uitblijven en viel tien minuten na rust. Vlak nadat Eriksen nog een grote kans miste, was de voorzet van de Deen op maat. Kane, vrijgelaten door Viergever, kopte bij de tweede paal feilloos binnen.

PSV was kwalitatief simpelweg niet in staat om een offensief te starten na de goal van Kane. Tottenham werd steeds sterker en onder leiding van uitblinker Eriksen werden de Eindhovenaren ver teruggedrongen. Het was aan Zoet te danken dat de Engelse voorsprong niet werd uitgebreid. De doelman redde onder meer goed bij een kopbal van Kane, die dit keer de onzichtbare De Jong aftroefde in de lucht. Invaller Erik Lamela raakte de lat.

Toch kreeg Eindhoven in de 79ste minuut weer hoop. Lozano snelde richting het doel van Tottenham en was eerder bij de bal dan Lloris, die de Mexicaan vol raakte en met rood van het veld gestuurd werd. Son werd vervolgens gewisseld voor Michel Vorm, die zich direct liet gelden door de vrije trap van De Jong te stoppen.

Met Champions League-debutant Cody Gakpo voor Pereiro bracht Van Bommel een frisse aanvaller binnen de lijnen. PSV begon aan een slotoffensief en kreeg al snel waar het op hoopte: de 2-2. Een mislukt schot van Pablo Rosario werd door De Jong van dichtbij tot doelpunt gepromoveerd. Het eerste Champions League-doelpunt van het seizoen voor de aanvoerder van PSV.

PSV rook bloed en loerde in de laatste minuten van de wedstrijd op meer, maar het tiental van Tottenham hield stand. Toch zal de tevredenheid overheersen in Eindhoven. Door het gelijkspel heeft PSV nog volop uitzicht op de derde plaats en daarmee een vervolg in de Europa League na de winterstop. Zelfs de tweede plek is nog niet uit zicht, al wordt dat wel een moeilijk verhaal.