De Jong onderstreept grotere aanvalsdrang met hoofdrol bij zege Barça

Reacties

Barcelona heeft dankzij Frenkie de Jong voor de vierde keer op rij gewonnen in La Liga. De Oranje-international was zondag met een goal en een assist belangrijk tegen Elche.

De Jong onderstreept grotere aanvalsdrang met hoofdrol bij zege Barça
© Pro Shots
Elche
Elche
0 - 2
Barcelona
Barcelona

Ronald Koeman sprak begin januari publiekelijk over wat hij nog meer verwacht van Frenkie de Jong, nadat hij al persoonlijk had gepraat met zijn landgenoot. 'Hij is een speler die goed is in het opbouwen van achteruit, maar we willen ook dat hij vaker bij het strafschopgebied van de tegenstander komt. Daarin neemt hij nu verantwoordelijkheid', zei Koeman, die meer stootkracht vanaf het middenveld verlangde. De boodschap is aangekomen bij De Jong. Nadat hij in de eerste twaalf speelrondes dit seizoen geen enkele keer direct betrokken was bij een goal van Barça in La Liga, stond de teller in aanloop naar Elche-uit in de negentiende speelronde al op twee goals en twee assists. Daar kwamen tegen de laagvlieger dus nog een goal en een assist bij.

Het doelpunt van De Jong was niet het gevolg van een grootse actie, zeker niet. Hij knalde de bal in de 39ste minuut zo ongeveer vanaf de doellijn tegen het net, op het moment dat Elche-verdediger Verdu een eigen doelpunt leek te maken door een mislukte onderschepping bij een voorzet op Antoine Griezmann. Koeman zal vooral tevreden zijn dat De Jong opnieuw in het strafschopgebied opdook om aanvallend van grotere waarde te zijn, het laatste zetje geven was niet per se nodig.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Jong speelde uitstekend en Barcelona had vrijwel de hele wedstrijd de controle. De Catalanen moesten het zonder de geschorste Lionel Messi doen en in Elche was vermoeidheid misschien nog wel de grootste tegenstander. De ploeg van Koeman moest in de laatste drie wedstrijden telkens een verlenging spelen, twee keer in de strijd om de Spaanse Super Cup en woensdag nog eens in het verrassend zware bekerduel met derdedivisionist Cornellà. Vanwege die vermoeidheid zou het voor Barça extra prettig zijn geweest na de goal van De Jong snel meer afstand te nemen, om een spannende slotfase te voorkomen.

Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé misten een aantal kansen en er was even schrik bij Koeman en co toen Emiliano Rigoni alleen voor Marc-André ter Stegen verscheen na een misser van Óscar Mingueza. De goalie redde uitstekend en Barcelona kwam in het vervolg niet meer in grote problemen. De 0-2 viel dankzij twee middenvelders die opdoken in het vijandelijke strafschopgebied, precies zoals Koeman het graag ziet. De Jong bekroonde zijn sterke optreden met een assist vlak voor tijd. Na een rush legde hij de bal met een stiftje op het hoofd van invaller Riqui Puig, die van dichtbij scoorde.

Door de vierde overwinning op rij in de competitie bedraagt de achterstand van Barcelona op koploper Atlético Madrid nu nog maar zeven punten. De Madrilenen hebben wel twee wedstrijden minder gespeeld. Voor Barça wacht nu woensdag een bekerwedstrijd tegen Rayo Vallecano.

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.