De intense coëfficiëntenstrijd van Nederland met Portugal

Reacties

Door het veiligstellen van de Champions League-groepswinst van Ajax sneeuwde het nieuws enigszins onder, maar Nederland moest woensdagavond zijn zesde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst in de cyclus 2018-2023 prijsgeven aan Portugal.

De intense coëfficiëntenstrijd van Nederland met Portugal
© Pro Shots

Dat had alles te maken met de riante bonus die Sporting Portugal de Zuid-Europeanen bezorgde. De groepsgenoot van Ajax rekende af met Borussia Dortmund en schaarde zich zo onder de laatste zestien van de Champions League. Alleen al de bonus die dat opleverde, betekende een coëfficiëntenmeevaller van 0,83 voor Portugal.

Zo kijkt Nederland 'opeens' aan tegen een achterstand van zeven tiende van een punt op Portugal in de cyclus 2018-2023. Staat de Eredivisie medio 2023 zesde op deze lijst, dan zijn in 2024/25 sowieso twee Nederlandse teams actief in het hoofdtoernooi van de Champions League, een zelden gekende luxe. In de cyclus 2017-2022, die dus bijna afloopt, zal de Eredivisie hoe dan ook als zevende finishen, wat op zichzelf ook al knap is omdat 'we' van ver komen.

Alle bonuspunten op een rij:

CL EL ECL
Plek 1 in groep 4 4 2
Plek 2 in groep 4 2 1
Achtste finale 1 1 0
Kwartfinale 1 1 0
Halve finale 1 1 1
Finale 1 1 1

Waar de Eredivisie donderdagavond met AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse aantreedt, is Portugal alleen van de partij met Braga, dat in de Europa League op bezoek gaat bij FC Midtjylland. Het is voor de Eredivisie extreem belangrijk dat Braga een slecht resultaat boekt, want de Portugese ploeg bezet nu de eerste plaats in zijn groep, een plek die leidt tot vijf bonuspunten, oftewel 0,83 voor het coëfficiënt van Portugal.

Een meevaller is dat ook AZ en Feyenoord een mooie bonus kunnen meepakken, misschien donderdagavond al. Groepswinnaars in de Conference League krijgen twee 'gratis' punten, runners-up verdienen één punt voor hun land. Het zet minder zoden aan de dijk dan de beloning voor Europa League-groepswinnaars en Champions League-overwinteraars, maar alle beetjes helpen in de spannende strijd met Portugal.

Frankrijk hebben we even buiten beschouwing gelaten, maar ook de Ligue 1 is zeker nog niet uit het zicht van de Eredivisie verdwenen in de periode 2018-2023.

Programma Nederlandse clubs


Do 25 nov. 2021

De zone van de waarheid (2018-2023):

5. Frankrijk 40,081
6. Portugal 38,716
7. Nederland 38,000
8. Schotland 28,700

Lees alles over de naderende Europese avond via VI Live:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.