Records, coëfficiënten, centen en loting: wat is er al duidelijk voor Ajax?

Reacties

Ajax heeft met de groepswinst in de Champions League een zeer zeldzame prestatie geleverd. De laatste keer dat een Nederlandse club dit voor elkaar kreeg, was in de jaren negentig. Bovendien lonkt een schitterend plekje in een zeer select gezelschap.

Records, coëfficiënten, centen en loting: wat is er al duidelijk voor Ajax?
Beşiktaş
Beşiktaş
1 - 2
Ajax
Ajax

Het Ajax van 1995/96, onder Louis van Gaal, gold lange tijd als de laatste Nederlandse winnaar van een Champions League-poule. Destijds zegevierden de Amsterdammers in een groep met Real Madrid, Grasshoppers en Ferencváros. Ook in het 'gouden jaar' 1994/95 won Ajax zijn poule.

Met de vijfde zege op rij maakt Ajax bovendien ook nog altijd kans op een perfecte groepsfase. AC Milan (1992/93), Paris Saint-Germain (1994/95), Spartak Moskou (1995/96), Barcelona (2002/03), Real Madrid (2011/12 en 2014/15) en Bayern München (2019/20) zijn tot nu toe de enige clubs in de bijna dertigjarige historie van de Champions League die geen enkele steek lieten vallen.

Ajax treedt bovendien in de voetsporen van Feyenoord. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door de zege van Ajax doet Nederland ook weer prima zaken op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. De Eredivisie staat nu op een score van 10,800 dit seizoen, een totaal dat alleen door de Premier League wordt overtroffen. De overwinteringsbonus van Ajax (vijf punten in totaal, oftewel één vol punt voor het coëfficiënt) hebben we al meegerekend.

Loting
Als groepswinnaar staat het vast dat Ajax de achtste finale aan zal vangen met een uitwedstrijd. De Amsterdammers duelleren daarin met een nummer twee. Een confrontatie met de runner-up van de 'eigen groep' (Sporting Portugal) is uitgesloten.

Tot nu is alleen PSG, behalve Sporting, al zeker van een eindklassering als nummer twee. Wel zijn er vijf teams al zeker van de groepswinst: naast Ajax zijn dat Manchester United, Liverpool, Bayern München en Manchester City. Chelsea en Juventus zijn net als Internazionale en Real Madrid eveneens door, maar onduidelijk is nog op welke plaats zij finishen.

De loting voor de achtste finale is op maandag 13 december vanaf 12.00 uur in Nyon. De data van deze duels zijn 15/16/22/23 februari (heenduels) en 8/9/15/16 maart (returns).

Niet alleen in sportieve zin is het een droomcampagne voor Ajax:

Deelnemersveld achtste finale:

Groep Groepswinnaar Plek 2 Eerste of tweede
A Man City PSG -
B Liverpool - -
C Ajax Sporting -
D - - Real Madrid/Inter
E Bayern - -
F Man United - -
G - - -
H - - Chelsea/Juventus
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.