De herrijzenis van Italië: Mancini hoopt dat tijden van Schillaci herleven

Reacties

Bijna twee jaar na het mislopen van het WK in Rusland is Italië hard op weg zich te plaatsen voor het EK. De complimenten gaan naar bondscoach Roberto Mancini, die de nationale ploeg uit het slop heeft getrokken na het historische debacle.

De herrijzenis van Italië: Mancini hoopt dat tijden van Schillaci herleven

In november 2017 zat heel voetbalminnend Italië immers nog in zak en as na de uitschakeling tegen Zweden in de play-offs voor de WK-kwalificatie. De viervoudig wereldkampioen ontbrak daardoor voor het eerst sinds 1958 op een mondiale eindronde. De weg omhoog is echter razendsnel ingezet. In de EK-kwalificatiereeks hebben de Azzurri nog geen enkele misstap gezet en gaan ze na zes duels onbedreigd aan de leiding in Groep J met de perfecte score van achttien punten.

Italië staat er zo florissant voor dat het zich volgende maand al kan plaatsen voor het EK. Lukt het op 12 oktober niet in de thuiswedstrijd tegen het Griekenland van bondscoach John van 't Schip, dan kan het drie dagen later op bezoek bij Liechtenstein alsnog gebeuren. Het gat met nummer drie Armenië bedraagt immers al negen punten. Mancini hoopt dat zijn ploeg dan ook massaal wordt gesteund. 'We hopen dat het Stadio Olimpico vol zit, zoals tijdens Italia 90 toen we nog jong waren.'

Het waren de jaren waarin het Italiaanse voetbal zijn hoogtijdagen beleefde. De grote sterren stonden onder contract in de Serie A, de topclubs regen de internationale successen aaneen en de nationale ploeg bulkte van de topspelers. Niet alleen achterin, ook voorin. Zo herbergde de selectie van het WK 1990 met Roberto Baggio, Mancini zelf, Gianluca Vialli en natuurlijk Toto Schillaci, die met zes goals verrassend topscorer werd van het WK in eigen land, tal van topspitsen.

Mooie tijden: Salvatore 'Toto' Schillaci is uitzinnig van vreugde na een van zijn zes goals op het WK 1990 in Italië.
Mooie tijden: Salvatore 'Toto' Schillaci is uitzinnig van vreugde na een van zijn zes goals op het WK 1990 in Italië.

Na de tijden van Baggio en Schillaci en later Christian Vieri en Filippo Inzaghi ontbeert de Squadra Azzurra nu een goalgetter van wereldklasse. Andrea Belotti en Ciro Immobile scoorden de laatste jaren weliswaar veelvuldig in de Serie A, in de nationale ploeg wilde het nog niet echt vlotten voor de spitsen van Torino en Lazio. Zo had Immobile tot gisteravond al twee jaar niet gescoord als international (sinds 5 september 2017). Tegen Finland (2-1) was het eindelijk weer raak.

Immobile is blij dat de droogte is doorbroken dankzij zijn kopbal uit een voorzet van Federico Chiesa. 'Het was een zware last voor mij dat ik maar niet scoorde in dit shirt. Er is de laatste twee jaar al zo veel over gezegd. Maar ik ben rustig gebleven en wist dat mijn moment zou komen', zei de 29-jarige aanvaller, die lang niet altijd zeker was van een basisplaats onder Mancini. 'Mensen probeerden altijd voor onrust te zorgen tussen mij en de coach, maar er is nooit iets aan de hand geweest.'

Met acht goals in 37 interlands is Immobile de topscorer van de huidige selectie van de Azzurri. Gezien zijn leeftijd (29) lijkt de kans klein dat hij nog in de buurt gaat komen van de aantallen van legendarische voorgangers als Filippo Inzaghi (25 goals) en Christian Vieri (23). Schillaci, die na zijn droomoptreden op het WK nog maar één keer scoorde (zeven goals) is hij echter voorbij, net als Mancini zelf die in zijn loopbaan als international maar vier keer scoorde in 34 interlands.

Ideeën
De man die hoopt dat de tijden van Italia 90 weer herleven, verdient volgens Leonardo Bonucci alle credits voor de snelle wederopstanding van Italië. 'Hij is met heel duidelijke ideeën gekomen, die we de laatste maanden in de praktijk hebben gebracht', was Bonucci lovend over de bondscoach. 'We spelen aantrekkelijk voetbal en genieten er ook van in het veld. We zijn op de juiste weg. Met de juiste inzet, opofferingsgezindheid en Mancini's ideeën kan dit Italiaanse team heel ver komen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep J EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
10
10
0
0
37-4
+33
30
2
Finland
10
6
0
4
16-10
+6
18
3
Griekenland
10
4
2
4
12-14
-2
14
4
Bosnië-Herzegovina
10
4
1
5
20-17
+3
13
5
Armenië
10
3
1
6
14-25
-11
10
6
Liechtenstein
10
0
2
8
2-31
-29
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.