De Guzman zet trend van Davids voort met rugnummer 1

Reacties

Jonathan De Guzman gaat bij Chievo Verona met rugnummer 1 spelen. Hij komt hiermee in een illuster rijtje van voetballers met opvallende rugnummers. Edgar Davids was de inspiratiebron van De Guzman.

De Guzman zet trend van Davids voort met rugnummer 1

Davids gaf zichzelf in 2013 nummer 1 bij Barnet. Hij wilde dat meer spelers hem volgden. 'Het is mijn nummer, ik ga deze trend beginnen', zei hij toen. Het inspireerde De Guzman. 'Ik heb alleen Edgar Davids ooit met nummer 1 zien spelen en verder niemand anders', vertelde De Guzman tijdens zijn presentatie bij de Italiaanse club. 'Ik vind het een prachtig nummer.'

Edgar Davids speelde met rugnummer 1 bij het Engelse Barnet.
Edgar Davids speelde met rugnummer 1 bij het Engelse Barnet.

Als een andere speler nummer 1 al heeft, moet je toch iets anders kiezen. Dat overkwam Joe Wildsmith. De twintigjarige reservekeeper van Sheffield Wednesday wilde graag nummer 1, maar die was al in het bezit van eerste keus Keiren Westwood. Dus koos hij nummer 2, omdat dat het dichts bij 1 zat. Doelman Emiliano Viviano ging hem in dienst van Sampdoria voor.

Riordan
Iemand die net niet met nummer 1 speelde, was Derek Riordan. De aanvaller kwam in 2008 naar het Schotse Hibernian en wilde graag met nummer 10 spelen, maar dat nummer was al vergeven aan Colin Nish. Hij nam geen 9 of 11, maar zette doodleuk 01 achterop zijn shirt.

Hicham Zerouali droeg 0 achterop zijn shirt toen hij in 1999 bij Aberdeen in Schotland kwam spelen. De bijnaam van Zerouali, Zero, was daar de reden voor. Hij was de eerste en meteen de laatste speler in Schotland met dit rugnummer, want het seizoen erna werd het verboden om 0 als rugnummer te nemen. Zerouali kwam in 2004 op 27-jarige leeftijd om bij een auto-ongeluk in Rabat.

Khalid Boulahrouz als verdediger van Chelsea in actie met rugnummer 9.
Khalid Boulahrouz als verdediger van Chelsea in actie met rugnummer 9.

Boulahrouz
Nog een opvallend rugnummer voor een speler was dat van Khalid Boulahrouz. De rasechte verdediger kreeg bij zijn komst bij Chelsea rugnummer 9 toegekend. Alle andere nummers waren bezet 'Hij krijgt dus nummer 9, maar ik verwacht van hem niet veel doelpunten', zei manager José Mourinho toentertijd met een knipoog.

Iemand die juist nummer 9 wilde was Iván Zamorano. De Chileense aanvaller kreeg bij Internazionale nummer 8 omdat 9 al was vergeven aan nieuwkomer Ronaldo. Hij liet het er niet bij zitten en kwam met een creatieve oplossing. Hij nam nummer 18 met daartussen een plusteken. Achterop zijn shirt kwam 1+8 te staan. Want ja, dat is ook 9.

Iván Zamorano met zijn ingelijste shirt van Internazionale met rugnummer 1+8.
Iván Zamorano met zijn ingelijste shirt van Internazionale met rugnummer 1+8.

Michael Jordan
David Beckham en Ronald Waterreus kozen in hun carrière allebei voor rugnummer 23 omdat basketballer Michael Jordan dat nummer ook had. Wellicht kennen ze het echte verhaal achter Jordans keuze niet. In zijn jeugd was 45 zijn favoriet omdat zijn broer Larry dat op zijn basketbaltenue droeg. Hij besloot de helft te nemen, dat afgerond naar boven 23 is. De keuze van Rafael van der Vaart voor nummer 23, dat hij droeg bij onder andere Ajax en Real Madrid, had overigens niets te maken met Jordan. 'Co Adriaanse bracht me bij Ajax toen ik nummer 23 op mijn shirt had. Zo'n beetje alles wat ik toen deed, veranderde in goud. Later ben ik even met rugnummer tien gaan voetballen. Ik bakte er toen weinig van.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.