De grote sportieve én financiële belangen voor Oranje in Duitsland

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de afsluitende Nations League-wedstrijd tegen Duitsland van maandagavond (aftrap 20.45 uur).

De grote sportieve én financiële belangen voor Oranje in Duitsland

• Na de imponerende overwinning op Frankrijk heeft Nederland deelname aan de eindronde in de Nations League helemaal in eigen hand. Een gelijkspel op bezoek bij het gedegradeerde Duitsland volstaat voor de formatie van bondscoach Ronald Koeman voor groepswinst en daarmee een ticket voor de Final Four.

• Wat levert deelname aan zo'n eindronde Oranje nu allemaal op? In elk geval een gegarandeerd ticket voor de play-offs om EK-deelname, mocht het Nederlands elftal zich niet via de reguliere route plaatsen. De winnaar van de Nations League dwingt echter geen EK-deelname af.

• Verder is het toernooi - dat wordt gehouden in Portugal - financieel uiterst aantrekkelijk. Voor de winnaar ligt zes miljoen euro klaar en de verliezend finalist toucheert 4,5 miljoen euro. De nummer drie en vier incasseren nog altijd respectievelijk 3,5 en 2,5 miljoen euro.

• Het wordt al de 42ste ontmoeting tussen Duitsland en Nederland. Oranje boekte afgelopen maand zijn elfde zege op de aartsrivaal. Die Mannschaft triomfeerde vijftien keer. Het doelsaldo is in Duits voordeel (77-67).

Oranje kan kroon op het werk zetten bij gedegradeerd Duitsland

De interland heeft plaats in Gelsenkirchen, waar Oranje vijf keer eerder speelde en bijna altijd met succes. Op het WK 1974 zette Nederland er Argentinië (4-0) en Oost-Duitsland (2-0) opzij en op het EK 1988 boekte de latere eindwinnaar een cruciale 1-0 zege op Ierland in Gelsenkirchen. Verder oefende Oranje er twee keer tegen Duitsland (1-1 in 1998 en 1-3 in 2002).

• Ondanks het extreem zware programma dat Oranje kreeg opgediend staat het nu al vast dat Nederland het kalenderjaar afsluit met een positieve balans. In 2018 won de ploeg van Koeman vier keer en ging het twee keer onderuit. Het is negentien jaar geleden dat Nederland voor het laatst een negatieve balans noteerde.

Het nieuwe Oranje ontwikkelt zich gigantisch snel: 'Iedereen blonk uit'

Naar alle waarschijnlijkheid wordt Memphis Depay Oranjes topscorer van 2018. De smaakmaker van de recente interlands staat op vijf goals, drie meer Ryan Babel, Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum.

• Memphis is samen met Matthijs de Ligt ook de enige speler die dit kalenderjaar in alle negen duels van Oranje in actie kwam. Quincy Promes staat met acht verzamelde caps in 2018 derde op deze lijst.

'Nations League is voor dit Nederlands elftal een uitkomst gebleken'

• Jasper Cillessen hield afgelopen vrijdag tegen Frankrijk alweer voor de twintigste keer de nul in 45 interlands, oftewel een percentage van 44,4. Alleen Edwin van der Sar (72 clean sheets), Hans van Breukelen (34) en Maarten Stekelenburg (26) hielden in meer interlands hun doel schoon dan de reservekeeper van Barcelona.

Frenkie de Jong gaat als een komeet: 'Maar beter en beter blijven worden'

• Na de interland tegen Duitsland is de loting voor de EK-kwalificatie op zondag 2 december het volgende belangrijke 'Oranje-moment'. Het Nederlands elftal zit sowieso in Pot 1. Plaatst Oranje zich voor de eindronde van de Nations League, dan belandt het in een groep met vijf landen, anders met zes.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
4
2
1
1
8-4
+4
7
2
Frankrijk
4
2
1
1
4-4
0
7
3
Duitsland
4
0
2
2
3-7
-4
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.