De Griekse Canadees die met Dick Schreuder de hemel wil bestormen

Reacties

CD Castellón wil een rol van betekenis gaan spelen in het Spaanse voetbal. Op de vleugels van de Grieks-Canadese eigenaar Haralabos Voulgaris zoekt de club van de Spaanse oostkust de weg naar La Liga. Wie is deze Voulgaris, die afgelopen zomer Dick Schreuder aanstelde als hoofdtrainer?

De Griekse Canadees die met Dick Schreuder de hemel wil bestormen
© Pro Shots

De 48-jarige eigenaar van Castellón is opgegroeid met een gokverslaafde vader. Om die reden besloot hij zelf niets aan het toeval over te laten. Voulgaris zocht en vond manieren om slimmer te zijn dan de gokkantoren. Eerst deed hij dat in Canadian football, een Canadese variant van het American football, waarin hij ontdekte dat de veldafmetingen niet overal gelijk zijn. De wetenschap dat op kleinere velden minder wordt gescoord, leverde Bob zijn eerste fortuin op.

Daarna was hij de markt te slim af bij het basketbal. Voulgaris constateerde eerder dan de bookies dat teams na lange reizen met tijd- en hoogteverschil slechtere resultaten halen. Zoals hij ook uitvond dat de quoteringen onterecht uitgaan van de aanname dat voor en na rust evenveel punten gemaakt worden. De zelfbenoemde loner was zó succesvol in het gokken op basketbal dat de NBA-club Dallas Mavericks besloot om hem directeur te maken. Na drie jaren met evenveel succes als interne conflicten besloot Bob om zijn horizon te verleggen.

Voulgaris stortte zich op een sport die lastiger met data te vangen is dan zijn voorgaande obsessies: voetbal. Tony Bloom gold daarbij als zijn grote voorbeeld. De eigenaar van Brighton & Hove Albion is net als Bob schatrijk geworden door slimmer te zijn dan gokkantoren. Sinds Bloom zich in 2009 heeft ingekocht, is zijn club opgeklommen van het derde niveau naar de subtop van de Premier League. Precies wat Voulgaris in Spanje van plan is.

De hele reportage over CD Castellón is te lezen in onze kerstspecial of op VI PRO:


Nu gratis de VI Kerstspecial (t.w.v. €9,99) bij een maand VI PRO.
Word nu hier lid voor slechts €6,- per maand*.
*maandelijks opzegbaar
Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de VI Kerstspecial.
Word nu lid van VI PRO

Bekijk hier al onze video's
Meer Castellón
Meer over Castellón
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.