De Graafschap zeker van vangnet door winst van periodetitel

De Graafschap heeft vrijdagavond op overtuigende wijze de derde periodetitel gepakt en zich daarmee verzekerd van een plek in de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De Superboeren blijven bovendien in het spoor van koploper SC Cambuur, die geen fout maakte tegen Jong PSV. Crisisclub Roda JC Kerkrade beleefde een ongewoon succesvolle avond.

De Graafschap
5 - 1
Jong AZ
Jong AZ

De Graafschap ging in november nog verrassend met 2-1 onderuit bij Jong AZ, dat daarmee een einde maakte aan de ongeslagen status van De Superboeren. Deze nederlaag is nog altijd de enige nederlaag die De Graafschap dit seizoen leed. Vrijdagavond greep de ploeg van Mike Snoei de kans op sportieve revanche met beide handen aan. Halverwege stond het al 4-0: Branco van den Boomen was met een goal en twee assists de grote man.

Het feest op De Vijverberg kon door de riante voorsprong bij rust al vroeg losbarsten. Een comeback van Jong AZ zat er in de tweede helft geen moment in en Ralf Seuntjens maakte uit een door Van den Boomen verdiende penalty de 5-0. Voor de ervaren spits betekende het zijn tweede goal van de wedstrijd, nadat hij de score al had geopend met een rake kopbal. De treffer van AZ-talent Thijs Oosting was slechts van belang voor de statistieken: 5-1.

De Graafschap ziet de periodetitel (en daarmee het ticket voor de play-offs) vooral als een mooi vangnet, want de ploeg van Snoei zet voor dit seizoen duidelijk in op directe promotie. Daarvoor moet het bij de bovenste twee teams in de Keuken Kampioen Divisie eindigen. De eerste periodetitel van dit seizoen ging overigens naar NAC Breda, de tweede naar FC Volendam.

SC Cambuur
SC Cambuur
4 - 2
Jong PSV
Jong PSV

SC Cambuur had voor vrijdag nog een kans op de derde periodetitel, maar dan moest De Graafschap wel in de fout gaan tegen Jong AZ. Dat gebeurde dus niet. Net als De Graafschap is Cambuur echter vooral bezig met het eindigen bij de bovenste twee en de moeizame zege op Jong PSV was dan ook meer dan welkom. Robert Mühren zette Cambuur al in de zevende minuut op het juiste spoor, door te scoren met een fraai stiftje.

Door PSV-parel Noni Madueke werd het nog een heet avondje voor Cambuur. De aanvaller maakte na goed voorbereidend werk van Yorbe Vertessen de 1-1 en was in de tweede helft met een assist op diezelfde Vertessen belangrijk voor een nieuwe Eindhovense gelijkmaker (2-2). Toch hield Cambuur de punten in Leeuwarden. Jamie Jacobs raakte de bal na mistasten van PSV-doelman Yanick van Osch helemaal verkeerd, maar zag het speeltuig met een merkwaardige boog alsnog in het belanden. Een benutte strafschop van Mühren maakte vijf minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde.

Dankzij de zege behoudt koploper Cambuur zijn voorsprong van vier punten op achtervolger De Graafschap. De twee belangrijkste kampioenskandidaten staan op 10 april, vijf speelronden voor het einde, nog tegenover elkaar in Leeuwarden. De titanenstrijd in Doetinchem eindigde in de eerste speelronde in een 2-0 zege voor De Graafschap.

Bij Jong PSV maakte Michal Sadílek in Leeuwarden zijn rentree.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 2
Go Ahead Eagles

FC Volendam wacht na een sterke reeks alweer even op een overwinning en verspeelde ook vrijdagavond weer punten. Na twee remises en de nederlaag van afgelopen maandag tegen Jong FC Utrecht moest de ploeg van Wim Jonk deze keer genoegen nemen met een punt tegen Go Ahead Eagles. Het verschil tussen de nummer vier en vijf van de Keuken Kampioen Divisie blijft daardoor ongewijzigd: Volendam behoudt zijn voorsprong van vier punten op de ploeg van Jack de Gier.

De thuisploeg kwam na tien minuten op voorsprong via Francesco Antonucci, wiens schot van afstand niet gekeerd kon worden door Hobie Verhulst. Nog voor rust draaide Go Ahead de rollen om, met twee doelpunten van clubtopscorer Antoine Rabillard. Hij scoorde tweemaal in twee minuten tijd en staat nu op negen goals op dit seizoen. Voldoende voor een zege was zijn dubbelslag zoals gezegd niet, want invaller Ibrahim El Kadiri zorgde op aangeven van een andere invaller (Boy Deul) voor de 2-2.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 2
Telstar
Telstar

Jong Ajax kwam voor het eerst in zijn betaald voetbal-geschiedenis met dezelfde elf spelers het veld op als in de vorige wedstrijd en na de 0-2 zege op Helmond Sport nam de ploeg ook tegen Telstar een voorsprong met twee goals. De Amsterdamse talenten waren in de eerste helft dominant en kwamen gelukkig aan de leiding, toen Telstar stuntelde bij het uitverdedigen en de bal tegen Sontje Hansen werd aangeschoten. Hij scoorde zo met meer geluk dan wijsheid. De tweede goal van Jong Ajax, gemaakt door Victor Jensen, had wél met kwaliteit te maken.

Telstar gaf zich niet gewonnen en werd na rust terug in de wedstrijd geholpen door Kik Pierie. De verdediger verslikte zich in een pass van doelman Kjell Scherpen, waarna Cas Dijkstra Reda Kharchouch in staat bracht om de aansluitingstreffer binnen te werken. Telstar ging na deze meevaller op zoek naar meer en kwam kort voor tijd langszij. Quinten Timber maakte hands en veroorzaakte daarmee een strafschop, die werd benut door Kharchouch. De spits van Telstar staat nu op twintig competitiedoelpunten in dit seizoen.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 1
NAC Breda
NAC Breda

NAC Breda is nog altijd ongeslagen onder Peter Hyballa, die vrijdagavond terugkeerde bij NEC, de club waar hij in het seizoen 2016/17 kennismaakte met het Nederlandse voetbal. Dankzij een trefzeker schot van afstand van Arno Verschueren leek Hyballa bij zijn oude werkgever de derde competitiezege op rij te gaan boeken, maar Zian Flemming gooide roet in het eten. Op aangeven van Randy Wolters zorgde Flemming voor de gelijkmaker, en daarmee een gelijkspel.

Roda JC Kerkrade
5 - 0
FC Dordrecht

Roda JC Kerkrade beleeft maar weinig plezier aan dit seizoen en won op 25 oktober voor het laatst een competitiewedstrijd. Vrijdag werd er op overtuigende wijze een einde gemaakt aan de slechte serie en kon er eindelijk weer eens feestgevierd worden Parkstad Limburg Stadion. De 5-0 overwinning op FC Dordrecht, voor vrijdagavond slechts een van de twee ploegen die onder Roda stond op de ranglijst, betekende de grootste zege van de crisisclub van dit seizoen.