De Graafschap op karakter langs SC Heerenveen

De Graafschap heeft op eigen Vijverberg SC Heerenveen met 3-2 verslagen. De gedreven thuisploeg pakte via Rydell Poepon in de slotfase de zege op de Friezen die zonder Roy Beerens stootkracht mistte in de voorwaartse linie.

De Graafschap-coach Darije Kalezic kon niet beschikken over linksback Purrel Fränkel en besloot daarom Jordy Buijs een linie te laten zakken. Peter Jungschläger nam daardoor de vrijgekomen plek op het middenveld in. Zijn collega bij SC Heerenveen, Ron Jans, zegde het vertrouwen in keeper Kenny Steppe op en koos voor Kevin Stuhr-Ellegaard onder de Friese lat. Filip Djuricic kreeg de voorkeur boven Victor Elm en de geblesseerde Beerens werd vervangen door de weer eens mee mogen spelende Tarik Elyounoussi.

De Superboeren, voortgejaagd door het immer enthousiaste thuispubliek, zocht direct de aanval en was via met name Youssouf Hersi gevaarlijk in de openingsfase. De bezoekers kwamen echter redelijk terug in de wedstrijd en namen in de 23ste minuut de leiding. Oussama Assaidi veroverde knap de bal en bediende de volledig vrijstaande Christian Grindheim. De Noor kon op de punt van de zestien rustig draaien en haalde hard en gericht uit. Zijn inzet verdween keurig in de kruising.

De Graafschap ging daarom nog harder jagen en kreeg iets na het half uur de beloning voor de inzet. Na een goede combinatie werd Muslu Nalbantoglu gevonden die van buiten de zestien goed raak schoot. In de rust greep Jans in en haalde de fletse Elyounoussi naar de kant voor Elm. Hij kon niet voorkomen dat De Graafschap vlak na de onderbreking op voorsprong kwam. Rydell Poepon leek te stranden, maar kreeg via een kluts alsnog een vrije schietkans. De spits mikte door de benen van de halfslachtig ingrijpende Calvin Jong-A-Pin raak.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. De bedrijvige Assaidi schoot in de korte hoek raak voor 2-2 na een prima pass van Youssef El-Akchaoui. SC Heerenveen probeerde met verzorgd voetbal de winst naar zich toe te trekken en kreeg kansen via Bas Dost en Djuricic, maar rekende buiten de vechtlust van De Graafschap.

Met een kopbal van Yuri Rose gaf de ploeg van Kalezic al een waarschuwing af. Zes minuten voor tijd kopte Poepon zijn vierde van het seizoen in na een hoekschop van Hugo Bargas. De Achterhoekers wonnen daardoor voor de tweede keer dit seizoen en melden zich onderin de middenmoot. SC Heerenveen stond vooraf bovenin de middenmoot, maar zal met angst de uitslagen van komend weekend afwachten en lijkt de kans groot dat de Friezen gaan zakken van hun huidige zevende plaats.