De Graafschap maakt gehakt van ploeterend PEC en boekt unieke uitzege

Reacties

De Graafschap heeft de eerste uitzege van het Eredivisie-seizoen geboekt. Op bezoek bij een bijzonder matig PEC Zwolle ging de ploeg er met een ruime overwinning vandoor, waardoor Henk de Jong en zijn mannen aansluiting hebben gevonden bij de veilige plaatsen. Voor PEC blijven de degradatiezorgen onverminderd groot.

De Graafschap maakt gehakt van ploeterend PEC en boekt unieke uitzege
PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 3
De Graafschap
De Graafschap

De balans in uitwedstrijden was bepaald niet best voor de Doetinchemmers. De Graafschap speelde tot zaterdagavond tien duels op verplaatsing in de Eredivisie, waarvan er liefst acht werden verloren. Alleen op bezoek bij FC Emmen (1-1) en ADO Den Haag (0-0) werd een schamel puntje gepakt, de overige zestien punten die de Superboeren tot nu toe verzamelden werden op de eigen Vijverberg veroverd. Door de eerste driepunter op vreemde bodem van de huidige jaargang doet De Graafschap bijzonder goede zaken.

PEC had voor rust meer balbezit, maar kon niet echt gevaarlijk worden. En net toen de thuisploeg juist wél wat begon aan te dringen, viel de goal aan de andere kant. PEC-back Kenneth Paal leverde de bal zomaar in bij Furdjel Narsingh, die Charlison Benschop inspeelde. De spits zette vervolgens Youssef El Jebli aan het werk, waarna de spelmaker vanaf de rechterflank diezelfde Benschop wilde bereiken met een strakke voorzet. Maar voordat de spits zijn hoofd tegen de bal kon zetten, werkte Thomas Lam de bal ongelukkig in zijn eigen doel.

Thomas Lam (links) kijkt verschrikt toe hoe de bal via zijn hoofd in het doel van PEC Zwolle verdwijnt: 0-1.
Thomas Lam (links) kijkt verschrikt toe hoe de bal via zijn hoofd in het doel van PEC Zwolle verdwijnt: 0-1.

De ploeg van trainer Jaap Stam moest het doen zonder de geschorste Younes Namli, die vorige week op bezoek bij ADO twee keer geel kreeg, en de creativiteit van de Deen werd node gemist. Mike van Duinen en Vito van Crooij probeerden het wel, maar aan de andere kant tekende Benschop voor de grootste kans. Hij werd goed weggestuurd door El Jebli, maar zijn daaropvolgende schot was een makkelijke prooi voor PEC-goalie Mickey van der Hart. Die mogelijkheid schudde PEC niet wakker, zoals even later ook een enorme kans voor Javier Vet niet tot een wederopstanding van de thuisploeg leidde.

Drie keer bleek ook dit keer scheepsrecht, want de volgende kans van De Graafschap na rust was wél raak. Na een steekpass van Azor Matusiwa was Lam zijn directe tegenstander Benschop volledig kwijt, de aanvalsleider prikte de 0-2 simpel achter Van der Hart. Het was voor hem zijn eerste Eredivisie-goal in meer dan zeven jaar, sinds hij op 8 februari 2012 namens AZ goed was voor een hattrick. Hij maakte die dag de 0-1, 0-2 en 0-3 tijdens een 0-6 overwinning.

Pas daarna liet PEC zich zien, maar de manier waarop Kingsley Ehizibue een gigantische kans verprutste, was typerend voor het dramatische spel van de Zwollenaren. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje van Ouasim Bouy, maar presteerde het om de bal van een meter of twee naast te koppen. Vlak daarna maakte invaller Fabian Serrarens het karwei voor zijn De Graafschap nog wat lastiger. Vijf minuten nadat hij Benschop was komen vervangen, kreeg hij direct rood omdat hij Lam in het gezicht raakte met een rondzwaaiende arm.

Perspectief
Dat leek weer wat hoop terug te brengen bij PEC, maar die werd luttele minuten later de grond in geboord. De Graafschap-goalie Hidde Jurjus ving de bal en gooide razendsnel uit naar El Jebli. De PEC-defensie stond volledig uit positie, waardoor Delano Burgzorg na een passje van diezelfde El Jebli ongehinderd kon doorlopen en de 0-3 kon binnenschuiven. Burgzorg had kort voor tijd ook zijn tweede kunnen maken, maar dit keer bracht Van der Hart redding.

Het bleef derhalve bij 0-3, waardoor De Graafschap nog maar vier punten minder heeft dan PEC. De Zwollenaren staan nu één plaats boven de streep, met maar een puntje meer dan FC Emmen. Die ploeg heeft bovendien nog een wedstrijd tegoed. Voor De Graafschap is het perspectief dus een flink stuk verbeterd, terwijl PEC nadrukkelijk naar onderen moet blijven kijken. Hekkensluiter NAC Breda moet bovendien flink gaan vrezen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
12
VVV-Venlo
34
11
8
15
47-63
-16
41
13
PEC Zwolle
34
11
6
17
44-57
-13
39
14
FC Emmen
34
10
8
16
41-72
-31
38
15
Fortuna Sittard
34
9
7
18
50-80
-30
34
16
Excelsior
34
9
6
19
46-79
-33
33
17
De Graafschap
34
8
5
21
38-75
-37
29
18
NAC Breda
34
5
8
21
29-74
-45
23
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.