De Graafschap haalt uit en zorgt voor feest op De Vijverberg

De Graafschap heeft zaterdag in de Eredivisie op overtuigende wijze afgerekend met Excelsior. In de tweede helft liep de ploeg van Henk de Jong uit naar een verrassend grote zege.

De Graafschap
4 - 1
Excelsior
Excelsior

Na de 0-5 nederlaag in eigen huis tegen SC Heerenveen en de 3-1 nederlaag bij Fortuna Sittard aasden De Superboeren op eerherstel. De fanatieke aanhang van De Graafschap inspireerde de ploegen met een fraaie sfeeractie vooraf tot een enerverende eerste helft. Al in de tweede minuut was Excelsior dicht bij de voorsprong: een vrije trap van Ryan Koolwijk belandde op de lat. Daarna kreeg de uitploeg ook enorme kansen via Ali Messaoud en Marcus Edwards, maar juist De Graafschap opende de score.

In de 25ste minuut leek de defensie van Excelsior volledig verkeerd te stappen op buitenspel, waarna Frank Olijve ontsnapte en breed legde op eindstation Daryl van Mieghem: 1-0. In de fase daarna was De Graafschap de gevaarlijke ploeg, met mogelijkheden voor Olijve en Van Mieghem op een tweede doelpunt. Toch viel zeven minuten voor rust de gelijkmaker. Op aangeven van Koolwijk schoot de IJslandse spits Elías Már Ómarsson raak, waarna Excelsior ook nog een goal van Jurgen Mattheij afgekeurd zag worden wegens buitenspel.

Ook de tweede helft op De Vijverberg was zeer vermakelijk. Furdjel Narsingh bleek een gouden wissel van De Graafschap-trainer De Jong. Het schot van de invaller in de vijftigste minuut werd van richting veranderd en verdween in de korte hoek achter doelman Alessandro Damen. Zes minuten later vergrootte de thuisploeg de marge. Youssef El Jebli kopte raak uit een verfijnde voorzet van Leeroy Owusu: 3-1.

'Inzet spelers De Graafschap zorgt voor mooie Superboerenavond'

Het was voor Adrie Poldervaart een teken om ook in te grijpen. Mounir El Hamdaoui verving Messaoud, waarmee zijn 150ste optreden in de Eredivisie een feit was. Maar Excelsior kreeg snel na zijn komst een nieuwe tegenslag. Jurgen Mattheij moest het veld verlaten na een lichte overtreding op Fabian Serrarens, waarvoor de verdediger zijn tweede gele kaart kreeg.

Jurgen Mattheij krijgt rood.

In de zeventigste minuut maakte Serrarens de 4-1, uit de rebound na goed drukzetten van Van Mieghem. Daarmee gooide De Graafschap de wedstrijd in het slot. Daarna was de thuisploeg via El Jebli (schot op de lat) en Bart Straalman (kopbal op de paal) nog dicht bij een vijfde goal, maar die bleef Excelsior bespaard. Door de ruime zege klimt De Graafschap naar plek vijftien en is het verschil met bijvoorbeeld nummer zes AZ en nummer negen Excelsior slechts twee punten.