De Graafschap droomt van Eredivisie na beëindigen sprookje Telstar

De Graafschap heeft zondag een stap richting een rentree in de Eredivisie gezet door Telstar opzij te zetten in de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie. De equipe uit Doetinchem zegevierde met 4-2 nadat Telstar de eerste ontmoeting met 3-2 had gewonnen.

Donderdag boekte Telstar in de heenwedstrijd een spectaculaire 3-2 zege op De Graafschap, waardoor de Achterhoekers aan zet waren op de uiterst sfeervolle Vijverberg. De thuisploeg zocht meteen de aanval en schonk de fans al in de vierde minuut een treffer. Lars Nieuwpoort schoot via de binnenkant van de paal raak nadat de defensie van Telstar een hoekschop slecht had verwerkt.

De Graafschap voerde duidelijk de boventoon en was via Tarik Tissoudali en Youssef El Jebli (foto) dicht bij de 2-0. Die tweede goal viel in de 25ste minuut alsnog en opnieuw sloeg De Graafschap toe uit een corner. Deze keer kopte El Jebli steenhard raak.

Het was aan Rody de Boer te danken dat Telstar de rust haalde met een 2-0 achterstand. Vlak voor rust redde de keeper knap op een inzet van Daryl van Mieghem. Telstar stelde de verdediging van De Graafschap nauwelijks op de proef - wel claimde de ploeg een strafschop wegens een vermeende overtreding op Andrija Novakovich - en tot overmaat van ramp viel Melvin Platje nog in de eerste helft geblesseerd uit.

In totaal vielen liefst elf goals in dit tweeluik.

Om de eindstrijd te bereiken moest Telstar minimaal twee keer scoren na de hervatting. Op basis van de eerste helft en het begin van het tweede bedrijf leek dat een moeilijke missie, maar een vrije trap van Mohamed Hamdaoui zette Telstar in elk geval op het goede spoor. Van ongeveer dertig meter trof de specialist in de 57ste minuut doel. Donderdag maakte Hamdaoui eveneens uit een vrije trap de winnende 3-2.

Doelpuntenfestijn
Dankzij Fabian Serrarens brachten de Achterhoekers de marge snel weer op twee. De ex-speler van Telstar tikte binnen na een snelle uitbraak. Vlak nadat Serrarens verzuimde de 4-1 aan te tekenen, kwamen de bezoekers helemaal terug in de tweestrijd. Novakovich verzilverde een strafschop, die werd toegekend na een overtreding van doelman Filip Bednarek op Hamdaoui, die kansrijk was na een foute terugspeelbal van Bart Straalman.

Met deze stand zou het verlengen worden, maar De Graafschap wilde het daar niet op aan laten komen. Een kleine tien minuten voor tijd haalden de fans van De Superboeren opgelucht adem: een inzet van Van Mieghem werd door niemand getoucheerd en belandde pardoes in het doel: 4-2. De slotfase was spannend, want bij een goal van de bezoekers zou Telstar de finale bereiken. De ploeg van Snoei stichtte nog gevaar met een vrije trap, maar Oussama Zamouri raakte de bal met zijn hand in plaats van met zijn hoofd en werd dus teruggefloten.

De Graafschap duelleert in de finale met Roda JC Kerkrade of Almere City FC. De eerste ontmoeting tussen deze clubs eindigde donderdag zonder doelpunten. Telstar maakt zich op voor een 41ste achtereenvolgende seizoen in de Eerste Divisie. Alleen FC Eindhoven is langer actief op het een na hoogste niveau.