De EK-klok begint te tikken voor 'tijdrekker-de-luxe' Strootman

Reacties

Met het EK voor de deur begint het perspectief voor Kevin Strootman bij Olympique Marseille steeds troebeler te worden. De dertigjarige middenvelder wordt door trainer André Villas-Boas niet zelden gebruikt als extreem late invaller, als een soort peperduur tijdrek-middel. Een blik op de speelminuten van Strootman, of eigenlijk het gebrek daaraan.

De EK-klok begint te tikken voor 'tijdrekker-de-luxe' Strootman
© Pro Shots

L'OM werd vorig seizoen vijfde, met vijf punten minder dan de nummer vier Saint-Étienne (die naar de voorronde van de Champions League mochten) en elf punten minder dan nummer drie Olympique Lyon (rechtstreekse plaatsing voor het miljardenbal). Dit seizoen is er sprake van een opmars, want Marseille is bezig aan een grandioze reeks. Sinds 2 november speelde de club zestien Ligue 1-wedstrijden, daarvan verloor het er slechts eentje. Drie keer was er een gelijkspel en dus werd er in die periode liefst twaalf keer gewonnen.

Strootman zal het allemaal met gemengde gevoelens bekijken. Hij werd in de zomer van 2018 kort na de competitiestart als grote meneer binnengehaald door trainer Rudi García, de man die hem in 2013 ook van PSV naar AS Roma haalde. Hij kwam in zijn eerste seizoen tot 28 competitieduels, waarvan 21 als basisspeler. Ook dit seizoen begon hij goed, maar de klad is er wat in gekomen. Waar hij de eerste helft van het seizoen nog dertien keer in de basis stond, mocht hij in 2020 in competitieverband pas één keer vanaf het begin spelen.

Zijn rol in de eerder genoemde topreeks van Marseille is steeds kleiner geworden. In 2019 was hij nog regelmatig aanwezig tijdens de duels in de genoemde serie. Strootman stond vier keer in de basis en was drie keer invaller, het duel met Nîmes Olympique moest hij vanwege een schorsing (te veel gele kaarten) missen. Saillant detail: afgelopen weekend moest hij de return tegen diezelfde tegenstander om exact dezelfde reden laten schieten.

Kevin Strootman viert de zege op Lille met toptalent Boubacar Kamara.
© Pro Shots
Kevin Strootman viert de zege op Lille met toptalent Boubacar Kamara.

Zijn rol in 2020 is een stuk kleiner. Marseille won vijf keer, waaronder het duel met Stade Rennes, waarin Strootman als late invaller ook matchwinner was. De middenvelder begon in totaal vijf keer op de reservebank en slechts één keer in de basis. Het leidde de afgelopen periode tot de nodige speculaties in de Franse media. Her en der wordt gesteld dat Strootman met zijn riante salaris te zwaar op de begroting drukt. De Nederlander staat op de loonlijst voor 500 duizend euro per maand, slechts vijftien spelers in de Ligue 1 verdienen meer. Van die vijftien spelen er overigens dertien (waaronder de bestbetaalde elf) voor Paris Saint-Germain, de andere twee spelen voor AS Monaco. Samen met vedette Dimitri Payet is Strootman de grootverdiener van Marseille.

In dat opzicht is de rol die hij de laatste weken heeft opmerkelijk te noemen. Sinds de start van 2020 stond hij alleen voor de Coupe de France-wedstrijden tegen Trélissac, Granville en Olympique Lyon én de Ligue 1-wedstrijd tegen Angers SCO aan de aftrap. Verder waren er zeven invalbeurten, waarvan vier extreem kort. Tegen Strasbourg (beker, 87ste minuut), Girondins Bordeaux, Saint-Étienne en Lille (driemaal voor de competitie, driemaal in de 89ste minuut) werd hij enkel gebruikt om tijd te rekken. Tegen Toulouse en FC Nantes (competitie, 78ste en 71ste minuut) mocht hij wat langer invallen, tegen Rennes (competitie, 82ste minuut) maakte hij kort na zijn entree de winnende.

Er dreigt een wat wrange situatie te ontstaan. Bij zijn presentatie in Zuid-Frankrijk werd Strootman gevraagd of hij zijn overstap van AS Roma naar Marseille niet als een stap terug zag. De Italianen speelden op dat moment namelijk Champions League, de Fransen slechts Europa League. Hij sprak toen strijdbare taal. 'Je kunt het ook zien als een mooie uitdaging om wél Champions League-voetbal te spelen.' Het heeft er alle schijn van dat Marseille zich dit jaar na zeven jaar inderdaad eindelijk weer eens gaat plaatsen, maar dat er voor Strootman slechts een bijrol is in dat succes.

Met het EK voor de deur begint de tijd te dringen voor Strootman. Zijn basisplaats is hij al een tijdje kwijt, maar bondscoach Ronald Koeman riep hem steevast op, ook al was het in de kwalificatiereeks vrijwel altijd voor een reserverol. De Oranje-international liet onlangs tegenover So Foot weten niet van plan zijn snel te vertrekken uit Marseille. 'Ik zeg er liever niets over. Ik weet niet wat de clubleiding je misschien heeft verteld, maar ik lig hier nog voor drieënhalf jaar vast. Dat contract heb ik getekend om hier te spelen. Marseille is voor mij het belangrijkste.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.