De eerste dag uit de nieuwe wereld van Peter Bosz

Reacties

Mocht Peter Bosz nog twijfel hebben bij de grootsheid van de nieuwe wereld die hij betreedt, dan is die sinds vanmiddag verdwenen. Bij zijn presentatie als de nieuwe trainer van Borussia Dortmund werd de 53-jarige Nederlander verzwolgen door een orgie van flitslicht en uitbundig journalisten-gesnater. Liefst achttien tv-camera’s begeleidden de eerste minuten van zijn tweejarig dienstverband bij de Duitse club. Een sfeerverslag.

De eerste dag uit de nieuwe wereld van Peter Bosz

Eens te meer bleek: de wereld van geel-zwart is de wereld van de grote getallen. Elke wedstrijd betuigen ruim 81.000 mensen in het Signal Iduna Park hun liefde voor Borussia Dortmund. Daaronder 25.000 springende en deinende fans op die Gelbe Wand, de grootste staantribune van Europa. Op 27 mei vierde een massa van liefst 300.000 supporters het winnen van de Duitse beker. En hoewel een volksclub tot en met, floreert Borussia Dortmund ook als bedrijf. Vorig jaar realiseerde het een omzet van 376 miljoen, ongeveer 25 keer de transfersom die Ajax vorig jaar betaalde voor Hakim Ziyech.

Borussia Dortmund is echter vooral een roemruchte voetbalclub die voetbal laat spelen om te behagen én te winnen. Dat Bosz' elftallen het publiek kunnen vermaken bewees hij eerder bij Heracles Almelo, Vitesse, Maccabi Tel Aviv en Ajax. Een verdediging met drie spelers, een aanval met vijf, een elftal dat swingt als geheel; de trainer heeft allemaal laten zien. Meermalen.

Maar nu, ruim tien jaar onderweg als trainer in het profvoetbal, moet Bosz bewijzen dat zijn werkwijze op topniveau ook succes kan opleveren. Na de relatieve veiligheid van de Lage Landen komen nu de hoge ambities van Dortmund. Borussia is immers de grootmacht die zich wil meten met de besten van Europa en in 2013 nog de finale van de Champions League speelde. Borussia Dortmund is ook de Duitse topclub die jaarlijks een prominente rol wil spelen in de Bundesliga, de tweede competitie van Europa.

En dat gaat al een tijd lang moeizaam. Het laatste van de acht kampioenschappen van Borussia Dortmund dateert van 2012. De recente bekerwinst was de eerste wezenlijke prijs sinds vijf jaar. In die periode heeft de club uit het Ruhrgebied knarsetandend moeten toezien hoe de grote rivaal Bayern München zich financieel en sportief naar een andere dimensie heeft gekatapulteerd. Twee jaar geleden bedroeg de achterstand van Borussia op de recordkampioen uit Beieren maar liefst 33 punten, afgelopen seizoen waren dat er nog altijd achttien.

Niet voor niets nam Borussia onlangs afscheid van Thomas Tuchel, die twee jaar geleden nog bewierookt werd door de clubleiding van Dortmund, net als Peter Bosz nu. Het was leuk hoor die 8-4 in de herfst tegen Legia Warschau of die 6-2 in de lente tegen Bayer Leverkusen. Alle applaus. Maar een club als Borussia Dortmund hoort tot het einde van de seizoenen om het kampioenschap te spelen en niet ergens in maart al met de witte vlag te zwaaien. Dat, gecombineerd met een moeizame relatie met de spelersgroep en de clubleiding, maakte dat Tuchel moest gaan.

Zonder ironie gaat het allemaal niet. Thomas Tuchel was immers het geroemde trainer-talent dat vorige maand op een congres in Zeist de Nederlandse voetbalcoaches kwam uitleggen wat-ie allemaal goed en zeker ook fout deden. En nu, een paar opportunistische zuchten van de voetballerij later, geldt de Nederlander Peter Bosz in het land van de wereldkampioen ineens als de gedroomde trainer die het allemaal beter kan dan Tuchel. Waar een jaartje wervelen met Ajax al niet goed voor is.

Bosz zelf had zich voor de Dortmunder gelegenheid in een stemmig grijs kostuum gehesen. De achttien camera’s registreerden dat zijn presentatie ging over de belangwekkende vraag hoe Bosz zijn eigen naam uitspreekt. Bos of Bosj? Peter, zei Bosz. Het ging al snel ook over Ajax, de club, die hij al na één seizoen weer verlaten had, ook vanwege al dat geklier in de technische staf. 'Ik heb in Amsterdam een supertijd gehad', zei Bosz, die op 7 juli zijn eerste training bij Dortmund leidt.

En het ging ook nog over het krachtenveld waarin Borussia Dortmund zich ophoudt. Over de twee groepsduels waarin bijvoorbeeld niet verloren werd van Real Madrid, de glorieuze winnaar van de Champions League. Of over de zevende plaats die de club inneemt op de ranking van de UEFA. 'Voor mij behoort Borussia Dortmund tot de tien grootste clubs van Europa', sprak Bosz in vloeiend Duits. 'Ik ben ontzettend trots dat ik deel mag uitmaken van deze legendarische club.'

Op de digitale borden achter hem bewogen de namen van de club-sponsoren van rechts naar links. Het was een half uur lang een fascinerend beeld. Op het einde van de presentatie van Peter Bosz in Dortmund kwam ook nog een spelersnaam voorbij en wel die van Maximilian Philipp. De 23-jarige spits van SC Freiburg wordt door Borussia Dortmund gekocht om het tijdelijke wegvallen van de geblesseerde Marco Reus op te vangen.

De transfersom voor Philipp bedraagt een slordige twintig miljoen euro, en dat voor een voetballer die de Dortmundse selectie vooral in de breedte komt versterken. Zo gaat dat in de wereld van de grote getallen. Peter Bosz knikte tevreden. Het beviel hem wel, die eerste dag in zijn nieuwe wereld.

Lees hier en hier de overige berichtgeving rond de presentatie van Peter Bosz.

Bekijk hier de presentatie van Peter Bosz bij Borussia Dortmund

Bekijk hier de presentatie van Peter Bosz als nieuwe coach van Borussia Dortmund

'Borussia Dortmund is Ajax in het kwadraat'

VI's Süleyman Öztürk: 'Borussia Dortmund is Ajax in het kwadraat.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.