De droomtransfer van Hazard: dribbelend op weg naar Real

Reacties

De topper in de 34ste speelronde van de Premier League gaat tussen Liverpool en Chelsea. VI's Süleyman Öztürk over de grote smaakmaker bij The Blues.

De droomtransfer van Hazard: dribbelend op weg naar Real

Als je van voetbal houdt, dan houd je van Eden Hazard. Een formule die zonder onderbouwing staat als een huis. Iedereen voelt dat het klopt. Kijk als bewijs maar naar het doelpunt dat hij afgelopen maandagavond maakte tegen West Ham United. Het balgevoel, het lage zwaartepunt, de verandering van richting, het snelle denken, de versnelling in de versnelling, het overzicht, de rust in de chaos, de twijfel die niet bestaat.

De tijd staat even stil als de Belg aan een solo begint. Als toeschouwer word je meegenomen in het avontuur dat elke dribbel is. Die begint ergens op het veld met een speler die ooit als vier- of vijfjarige de lol ontdekte van rennen met een bal aan een voet. Twee spelers voorbij, drie, vier, vijf. Het gevoel hebben dat je zweeft.

De dribbel is voor de poëten in het voetbal. Voor de voetballers die kind zijn gebleven. De voetballers die van voetbal houden zoals pupillen van voetbal houden. Nog onwetend van de halfspaces, de linies tussen de linies en de uitgetekende looplijnen van coaches die het voetbal proberen te robotiseren.

Eden is anders. Eden is ongrijpbaar. Hij gaat gewoon met de bal aan zijn voet op reis. De reis die je in je hoofd maakt als je ’s avonds in bed ligt en fantaseert hoe je de dag erna de ene na de andere verdediger voorbij slalomt. De droom dat je in de WK-finale een minuut voor tijd bij een 4-4 stand de bal ergens op eigen helft ontvangt en dan begint met rennen. Twee spelers voorbij, drie, vier. Even denken dat je kunt vliegen.

Die oervreugde zoekt de 28-jarige Belg al jaren op. Bij Lille, bij Chelsea en natuurlijk ook in de honderd interlands die hij voor België speelde. Als je aan Hazard denkt, dan denk je aan voetbal. Aan iemand die zoals tegen West Ham een ode bracht aan het allermoeilijkste in het voetbal. De dribbel. De 1-0 was zo’n goal die nog dagenlang door het hoofd blijft zweven. In die zin is Eden Hazard een cadeau voor het voetbal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Daarom wordt het tijd dat hij zijn eigen kinderdroom in vervulling ziet gaan. Als klein pingelaartje liep hij door zijn eigen achtertuin alsof hij in het Estadio Santiago Bernabéu aan het voetballen was. In gedachte kreeg hij de bal dan aangespeeld van Zinedine Zidane. Een mannetje van tien jaar was de aanvaller van Chelsea toen Zizou in 2001 voor De Koninklijke tekende.

Als één iemand het magische witte shirt van Real Madrid goed zal staan, dan is dat Eden Hazard wel. Net als Zidane hem inspireerde zal hij als dribbelaar het zaadje bij ander planten. Het zaadje dat te vertalen is als de liefde voor voetbal.

Liverpool
Liverpool
2 - 0
Chelsea
Chelsea
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.