'De Draak' is terug bij Rode Ster om zijn missie af te maken

Reacties

Dejan Stankovic is de nieuwe hoofdtrainer van Rode Ster Belgrado. Daarmee laat de 41-jarige ex-middenvelder Italië na ruim twintig jaar achter zich, om terug te keren naar zijn oude liefde. Het is de logische eindbestemming van een route die twee decennia geleden werd uitgestippeld.

'De Draak' is terug bij Rode Ster om zijn missie af te maken
© Pro Shots

Stankovic maakte begin 1995 zijn debuut voor Rode Ster, als zestienjarig toptalent. Hij zou in die jaargang als piepjong ventje tot zeven wedstrijden komen, speelde er daarna drie seizoenen vast in het eerste elftal, waarna hij voor het seizoen 1997/98 met zijn negentien jaar de jongste aanvoerder uit de clubgeschiedenis werd. Zijn goede prestaties bleven in West-Europa niet onopgemerkt, want in de zomer van 1998 haalde Lazio hem naar Italië.

In Rome groeide Stankovic in vijfenhalf jaar tijd uit van relatief onbekende nieuwkomer tot absolute sterkhouder van een elftal dat rond de eeuwwisseling tot de top van Europa mocht worden gerekend. Omdat Lazio rond 2003 met zware financiële problemen kampte, zag de club zich echter genoodzaakt om alle topspelers te verkopen. Onder hen ook Il Dragone (De Draak), die Internazionale in februari 2004 uiteindelijk verkoos boven Juventus.

Stankovic zou bij I Nerazurri uiteindelijk zelfs meer dan negen seizoenen spelen, een periode waarin hij zijn toch al goedgevulde prijzenkast liet uitpuilen. Bij Inter won hij vijf landstitels, vier Italiaanse bekers, vier Super Cups, een Champions League én een WK voor clubs, terwijl hij bij Lazio al één landskampioenschap, twee bekers, twee Super Cups, een Europa Cup II en een UEFA Super Cup had veroverd. Daarnaast kwam hij voor Joegoslavië, Servie & Montenegro én Servië uiteindelijk tot meer dan honderd interlands.

Dejan Stankovic in zijn tijd als speler van Internazionale.
© Pro Shots
Dejan Stankovic in zijn tijd als speler van Internazionale.

Na zijn actieve loopbaan acteerde Stankovic vooral in de luwte. Hij werkte als teammanager bij Inter, had een adviseursrol bij de UEFA, trad op als tv-analist en was kort assistent-trainer bij Udinese. Een paar weken geleden kondigde Inter de terugkeer van het clubicoon aan: hij ging aan de slag als trainer in de jeugdopleiding. Dat dienstverband heeft dus niet lang geduurd. Stankovic kon de lokroep van zijn oude liefde niet weerstaan, waarna hij bij Rode Ster een contract tot medio 2022 ondertekende.

Bij de Servische grootmacht is hij de opvolger van Vladan Milojevic. De 49-jarige trainer bouwde met Rode Ster in de eerste seizoenshelft een voorsprong van liefst elf punten op concurrent, aartsrivaal en stadgenoot Partizan Belgrado op, maar de tegenvallende Europese campagne is hem fataal geworden. In een poule met Tottenham Hotspur, Bayern München en Olympiakos werd de club laatste, waardoor zelfs een vervolg in de Europa League er niet meer in zit. Daarnaast werden er keiharde nederlagen (5-0 en 0-4 tegen Spurs, 3-0 en 0-6 tegen Bayern) geleden.

En dus moet Stankovic gaan bouwen aan een team dat volgend seizoen wél hogere ogen kan gooien. 'Ik kan niet wachten om te beginnen', sprak de nieuwe trainer bij zijn presentatie. 'Anderhalve maand geleden had ik dit niet durven dromen, maar nu is het zo ver. Niemand kan zich voorstellen wat voor een enorme eer dit voor mij is. Rode Ster heeft me vele jaren geleden laten vertrekken voor mijn missie. Het doel daarvan is altijd geweest om hier op een dag terug te keren, dus nu is het tijd om die missie af te maken. Dit is een emotioneel moment.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.