De Derby della Madonnina heeft haar smoel terug

Reacties

De voortekenen voor de 222ste officiële editie van de Derby della Madonnina zijn veelbelovend. Internazionale en AC Milan zijn ploegen in opbouw met een keur aan wapens. Vijf redenen waarom de Milanese burenruzie van komende zondag, in het uitverkochte Stadio Giuseppe Meazza, het aanschouwen meer dan waard is.

De Derby della Madonnina heeft haar smoel terug

Vorm
AC Milan ging met een goed gevoel de interlandperiode in. Net als Inter won het elftal twee keer in Europa (op het tweede treetje, de Europa League) en de laatste twee competitiewedstrijden werden overtuigend gewonnen: 1-4 tegen Sassuolo en 3-1 tegen Chievo Verona. Met name in dat eerste duel maakte de aanval van Milan indruk.

Ook Inter steekt in uitstekende vorm. Inter won slechts een keer in de eerste vier wedstrijden van dit seizoen, maar heeft die slechte start op karakteristieke wijze weggepoetst. De 2-1 zege op Tottenham Hotspur in de Champions League vormde de ommekeer; daarna won de ploeg van Luciano Spalletti vijf keer in vijf duels. Alleen in het competitieduel met Cagliari (2-0) was de marge groter dan één doelpunt.

Spitsenstrijd
In de minimalistische speelwijze van Inter past geen spits beter dan Mauro Icardi, die de kleinste kansen benut. Zijn doelpuntenproductie loopt parallel met de vorm van Inter. In de laatste vijf wedstrijden van zijn ploeg scoorde Icardi vijf keer. In de interlandperiode bleek dat Icardi afhankelijk is van een team dat op hem is afgesteld. De Argentijn kwam er totaal niet aan te pas in de Superclásico tegen Brazilië.

AC Milan heeft afgelopen zomer met Gonzalo Higuaín een vergelijkbare spits in huis gehaald, al is de landgenoot van Icardi wat completer dan de spits van Inter. Vorig seizoen was de ploeg van trainer Gennaro Gattuso vaak tandeloos, dat is met de komst van Higuaín verleden tijd. 'Higuaín was wat Milan miste', aldus Icardi. Bij AC Milan lost de dertigjarige spits tot dusver de verwachtingen in met zes goals in zeven wedstrijden.

Vernuft
Higuaín wordt in de aanval vergezeld door twee uitzonderlijk creatieve spelers. De speler met de meeste key passes (de laatste pass voor een doelpoging van een ploeggenoot) in de vijf sterkste competities van Europa is niet Lionel Messi, maar Hakan Çalhanoglu. De Turk biedt zich als hangende linksbuiten ook graag aan in het centrum en zoekt vaak succesvol de korte combinatie.

Maar Çalhanoglu wordt dit seizoen overtroffen door rechtsbuiten Suso, die in zijn huidige vorm een van de beste spelers in de Serie A is. De Spanjaard is niet voor niets onderdeel van de wederopbouw van Luis Enrique bij de nationale ploeg. De begiftigde linkspoot creëert de meeste kansen, schiet het vaakst op doel en zoekt het vaakst zijn tegenstander op bij AC Milan.

Het creatieve duo van AC Milan.
Het creatieve duo van AC Milan.

Bovendien is Suso met zes assists, waaronder drie op Higuaín, op dat vlak de beste in de Serie A. De legendarische Inter-verdediger Beppe Bergomi (alleen Javier Zanetti en Paolo Maldini speelden meer Milanese derby's) merkte in zijn vooruitblik bij Sky Sport Italia terecht op dat het neutraliseren van Suso cruciaal is om Higuaín en Milan af te stoppen. De kraker van zondag is extra bijzonder voor Suso omdat Inter hem de afgelopen twee zomers probeerde weg te kapen bij de rivaal.

Beton
Bergomi tipte Milan Skriniar als de Inter-speler die Higuaín moet uitschakelen. De Slowaakse verdediger is een brok graniet en vormt samen met Stefan de Vrij een ongelooflijk sterk centraal duo. Inter speelt uit balbezit compact en vreest de voorzetten van de tegenpartij niet dankzij de spelintelligentie en kopkracht van Skriniar en De Vrij.

Een kenmerkend beeld van Stefan de Vrij en Milan Skriniar in de wedstrijd tegen Spurs.
Een kenmerkend beeld van Stefan de Vrij en Milan Skriniar in de wedstrijd tegen Spurs.

Een van de beste voorbeelden van dit seizoen was de Champions League-zege op PSV. Natuurlijk waren het scoreverloop en de beslissingen van de arbitrage van invloed op het resultaat, maar achteraf lag daar zoveel nadruk op dat ondergesneeuwd werd dat Inter de sterkere ploeg was. Met name in verdedigend opzicht, waarbij het veelzeggend was dat Luuk de Jong in de lucht geen enkele kans maakte tegen Skriniar en De Vrij.

Emotie
De emotie onderscheidt een derby van doorsnee wedstrijden. Ook de afgelopen jaren, toen beide clubs achter de feiten aanliepen in de Serie A. Patrick Cutrone werd eind 2017 als kind van de club de onverwachte held door het enige doelpunt te maken voor AC Milan in de derby. Een heldenrol die de jonge spits vierde als Filippo Inzaghi in zijn hoogtijdagen. Milaan telt de seconden af naar zondagavond, in afwachting van een nieuw magisch moment in de rijke historie van de Derby della Madonnina.

Internazionale
Internazionale
1 - 0
AC Milan
AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.