De Catalaanse muurbloem die onmisbaar is geworden voor Sevilla

Reacties

Voor Barcelona wacht een week die het seizoen weleens zou kunnen gaan maken of breken, met twee wedstrijden tegen Sevilla in vijf dagen tijd. Ronald Koeman weet dat hij de borst nat kan maken, want de Andalusiërs zijn in de nationale competities bezig aan een bijzonder sterke reeks. Joan Jordán heeft daar als relatief onbekende kracht een belangrijk aandeel in.

De Catalaanse muurbloem die onmisbaar is geworden voor Sevilla
© Pro Shots
Sevilla
Sevilla
0 - 2
Barcelona
Barcelona

Zijn naam komt niet snel naar voren als er wordt gesproken over de prestaties van Sevilla. Het gaat bij de ploeg van Julen Lopetegui vaak over het verdedigingswerk van Jules Koundé, de rushes van de onvermoeibare clubicoon Jesús Navas, de dribbels van Lucas Ocampos (momenteel weliswaar geblesseerd) of anders over de vele doelpunten van Youssef En-Nesyri. Uit Nederlands perspectief zijn vooral de prestaties van Luuk de Jong, Karim Rekik en Nemanja Gudelj interessant om te volgen.

Gudelj heeft geen basisplaats bij Sevilla en dat heeft onder meer te maken met het goede spel van Jordán. Hij is een speler die vrijwel nooit in de media verschijnt, maar in de schaduw van de eerder genoemde namen heeft de middenvelder zich ontwikkeld tot een onmisbare kracht in het team van Lopetegui. Geen speler van Sevilla speelde dit seizoen meer wedstrijden dan Jordán, die tot dusver slechts één competitieduel miste. In eigen huis werd er toen met 0-1 verloren van Eibar.

Jordán is een alleskunner: hij leest het spel en verovert ballen van de tegenstander, maar is ook aan de bal van waarde. De middenvelder staat in La Liga al op zes assists, het hoogste aantal van alle spelers bij Sevilla (zie tabel onder). Met Fernando naast hem als stofzuiger voor de verdediging heeft Jordán ook de ruimte om vooruit te denken. De Braziliaan en de Spanjaard hebben een geweldige samenwerking ontwikkeld en met Ivan Rakitic of Óliver Torres als derde middenvelder erbij, staat het middenveld van Sevilla als een huis.

Speler: Assists in La Liga:
Joan Jordán 6
Jesús Navas 4
Lucas Ocampos 4
Fernando 3
Munir El Haddadi 2

Voor Jordán wacht nu een dubbele ontmoeting met Barcelona, een ploeg waartegen de middenvelder zich altijd extra weet op te laden. De in Girona geboren kilometervreter is een Catalaan en kwam op late leeftijd (zeventien jaar) bij Espanyol terecht. Hij speelde drie jaar in het tweede elftal, voordat hij klaar was voor de stap naar het vlaggenschip. Daar zat een vaste basisplaats er echter niet in. Jordán kwam niet verder dan zeventien wedstrijden, voornamelijk als invaller, en werd voor een jaar verhuurd aan Real Valladolid.

© Pro Shots

Valladolid speelde in het seizoen 2016/17 op het tweede niveau en slaagde er met Jordán als vaste basisspeler niet in om te promoveren. Jordán zelf ging wél terug naar La Liga: niet in het shirt van Espanyol, maar in dat van Eibar. Bij de Basken begon de middenvelder écht naam te maken en kwam hij in de belangstelling te staan van mooie clubs uit het buitenland. Toen Sevilla zich meldde, was de keuze echter snel gemaakt. De Zuid-Spanjaarden legden liefst veertien miljoen euro op tafel toen zij Jordán in de zomer van 2019 binnenhaalden.

De supporters waren best gelukkig met de komst van Jordán, maar in de zomer waarin ook spelers als De Jong, Ocampos, Koundé en Rony Lopes werden aangetrokken, was hij zeker niet de meest spectaculaire aankoop van het stel. Jordán voelde zich prima met die rol op de achtergrond en is onder leiding van Lopetegui stappen blijven maken in zijn ontwikkeling. Vorig seizoen had de middenvelder nog last van de concurrentie van Éver Banega, maar nu laatstgenoemde vertrokken is, is Jordán een zekerheidje geworden op het Sevilla-middenveld.

Bij het grote publiek valt het muurbloempje weliswaar niet zo op, maar scouts van vermogende topclubs (Arsenal zou serieuze interesse hebben) én bondscoach Luis Enrique weten precies wat de kwaliteiten van Jordán zijn. De middenvelder wordt genoemd als een kandidaat voor de aankomende interlandperiode van Spanje, eind maart. 'Dat zou een absolute droom zijn', zei Jordán in een van de spaarzame interviews die hij onlangs gaf. Aan Koeman nu de taak om een plan te bedenken om de stille Sevilla-kracht voor de komende wedstrijden van Barcelona (Sevilla is in de competitie én de halve finale van het Copa del Rey-toernooi de tegenstander) te neutraliseren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

De 25ste speelronde in La Liga:


Vr 26 feb. 2021

Za 27 feb. 2021

Zo 28 feb. 2021

Ma 1 mrt. 2021

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.