De Bruyne dirigeert City in galavoorstelling langs Stoke

In een knotsgekke wedstrijd met prachtige doelpunten heeft Manchester City de koppositie in de Premier League gepakt. Kevin De Bruyne was zaterdag tegen Stoke City de uitblinker met enkele prachtige passes: 7-2.

City wist voorafgaand aan de wedstrijd dat het goede zaken kon doen in Engeland. Stadsgenoot Manchester United verspeelde eerder op de dag punten tegen Liverpool (0-0), waardoor City bij winst alleen aan kop kon komen.

Manager Pep Guardiola beschikte tegen Stoke weer over Sergio Agüero, die vanwege een auto-ongeluk in Amsterdam een aantal trainingen miste met een ribblessure. De Argentijn begon op de bank en zag dat concullega Gabriel Jesus na zeventien minuten de score opende. Rechtsback Kyle Walker legde op de achterlijn de bal terug en de Braziliaanse spits kwam slim naar de eerste paal, waar hij intikte.

Twee minuten later stond het al 2-0 in het Etihad Stadium. De Bruyne liet zien over veel inzicht te beschikken en speelde Leroy Sané vrij met een weergaloze steekbal. Sané was vervolgens niet zelfzuchtig en stelde Raheem Sterling in staat om te scoren. Nadat David Silva na een klein half uur de 3-0 op het scorebord zette, leek de wedstrijd wel gespeeld. Stoke toonde echter zijn spierballen.

Vlak voor rust profiteerde Mame Diouf van een goede actie van Jesé Rodríguez en via het been van Fabian Delph schoot de spits raak. Na rust maakte de uitploeg zelfs de aansluitingstreffer. Diouf kopte na een voorzet de bal op het been van Walker, die tot zijn afgrijzen zag dat het speeltuig via de paal binnen plofte.

Galavoorstelling hervat
Aan de hand van wederom De Bruyne rechtte City de rug. Tien minuten in de tweede helft leed Bruno Martins Indi balverlies en daarmee leidde hij de 4-2 in. De Nederlander kwam samen met Ibrahim Afellay in het veld aan het begin van het tweede bedrijf, maar kende dus een valse start. De Bruyne leverde na de fout van Martins Indi een afgemeten voorzet af aan Jesus, die met overtuiging zijn tweede maakte.

Nadat City de voorsprong weer naar twee doelpunten verschil tilde, knakte er iets bij Stoke. Kort na de 4-2 vielen ook de vijfde en zesde City-goal. Fernandinho pakte zijn plek in de spotlights met een geweldige pegel (zie video onder), Sané schoot binnen na wederom een geweldige pass van De Bruyne. Het slotakkoord was voor invaller Bernardo Silva, die op aangeven van Sterling zijn eerste goal in de Premier League maakte.

Door de ruime overwinning staat City na acht wedstrijden op 22 punten. Dit zijn er twee meer dan achtervolger United. The Citizens kunnen zich nu richten op de Champions League-wedstrijd tegen Napoli.