De bijzondere statistieken achter de recordwedstrijd Liverpool-Man Utd

Reacties

Een historische vernedering vraagt om wat statistische duiding. VI zocht na de 7-0 nederlaag van Manchester United bij Liverpool enkele interessante stats op.

De bijzondere statistieken achter de recordwedstrijd Liverpool-Man Utd
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
7 - 0
Manchester United
Manchester United

• De 7-0 was de grootste nederlaag in de Premier League-historie van Man Utd. Liverpool schoot de eerdere recordwedstrijden aan diggelen. In 2020 verloor Man Utd met 1-6 van Tottenham Hotspur en die uitslag werd in 2011 ook neergezet voor Manchester City.

• Het is niet alleen de grootste nederlaag in de Premier League-historie voor Man Utd, het is ook een gedeeld, negatief diepterecord in de gehele clubhistorie. Driemaal eerder verloor Man Utd met 7-0 in een officiële wedstrijd, maar dat gebeurde allemaal nog voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Man Utd verloor in 1931 met 7-0 van Wolverhampton Wanderers en daarvoor ging het met diezelfde cijfers mis tegen Aston Villa (1930) en Blackburn Rovers (1926).

• Ook voor manager Erik ten Hag was dit een recordnederlaag. In zijn hele trainerscarrière ging de Nederlander nooit met dit soort cijfers onderuit. De wedstrijd tegen Liverpool was voor Ten Hag zijn 481ste als coach.

© Pro Shots

• Mohamed Salah was met twee goals en twee assists de grote man op Anfield en dat komt eigenlijk niet als een verrassing. Man Utd is namelijk de favoriete tegenstander van de Egyptenaar. Tegen geen enkele andere club scoorde hij vaker dan tegen The Red Devils. In dienst van Liverpool was het twaalfmaal raak tegen Man Utd voor Salah, terwijl hij maar twaalf wedstrijden tegen die club speelde. Tegen Man City (18 wedstrijden) en Tottenham (17) maakte Salah tien goals.

• Salah groeide door deze wedstrijd ook uit tot de allereerste speler ooit die het voor elkaar kreeg om in vijf opeenvolgende wedstrijden tegen Man Utd te scoren.

• De laatste vijftien competitiedoelpunten op Anfield tijdens Liverpool-Man Utd werden allemaal door de thuisclub gemaakt. Vorig seizoen werd het 4-0, het jaar daarvoor 0-0 en in het seizoen 2019/20 won Liverpool met 2-0. Het is zodoende geen enkele Man Utd-speler gelukt om sinds 16 december 2018 een competitiedoelpunt te maken op Anfield. Jesse Lingard was de laatste die het wel lukte en toen verloor Man Utd ook nog eens met 3-1.

• Overigens heeft Salah sinds hij bij Liverpool speelt meer gele kaarten gekregen voor het uittrekken van zijn shirt bij het vieren van een doelpunt, dan Man Utd in die periode doelpunten op Anfield heeft gemaakt. Het verschil is echter nog wel te overbruggen: 2 om 1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Cody Gakpo, Darwin Núñez en Salah waren de spelers met twee doelpunten in de wedstrijd tegen Man Utd. Het is voor het eerst sinds 1908 dat drie spelers van Liverpool dat lukte in één duel. In dat jaar wonnen The Reds met 7-4, maar er moet wel vermeld worden dat Man Utd dat seizoen kampioen werd.

• Door zijn twee goals tegen Man Utd hoeft Gakpo alleen nog maar Erling Haaland voor zich te dulden als het gaat om directe betrokkenheid bij doelpunten in de tien grootste competities van Europa. Haaland was dit seizoen betrokken bij 32 doelpunten in de Premier League, Gakpo staat op een totaal van 25. Bij PSV was hij betrokken bij 21 doelpunten en inmiddels staat de teller bij Liverpool op vier.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.