De bijzondere gave van Yildirim waar zelfs Zidane niet aan kon tippen

Reacties

Ugur Yildirim is vandaag 38 jaar oud geworden. Vrije trappen neemt hij allang niet meer, maar ooit kon hij dat als de beste. Letterlijk. Want zelfs een grootheid als Zinedine Zidane beet in het stof.

De bijzondere gave van Yildirim waar zelfs Zidane niet aan kon tippen
© Pro Shots

In tijden dat de bal niet rolt, wil de verjaardagskalender nog wel eens uitkomst bieden; om te grasduinen in de rijke archieven op zoek naar bijzondere verhalen. Zo ook met Ugur Yildirim, bij wie de meeste voetballiefhebbers vervolgens direct opdreunen dat hij onder bondscoach Marco van Basten ooit één duel in Oranje speelde, of beter: in het zwart-wit.

Maar er kleeft aan de voormalige rechtsbuiten van Go Ahead Eagles en SC Heerenveen ook een ander mooi verhaal. En daarvoor moeten we terug naar 2004. Naar Marbella om precies te zijn. Daar kroonde de Nederlands-Turkse vleugelaanvaller zich immers tot wereldkampioen vrije trappen nemen. In de strijd om de eretitel Free Kick Master 2004 liet hij een wel heel grote naam achter zich. Zinedine Zidane werd vijfde, twee plekken boven Orlando Engelaar.

© Pro Shots

De fluwelen traptechniek leidde Yildirim behalve langs de twee Nederlandse clubs ook naar Gaziantepspor, Sivasspor en Kasimpasa. In 2012 stopte hij met AGOVV als laatste profclub op zijn cv.

Zo nu en dan duikt de man die op het WK de vrije trappen van 18, 21 en 25 meter het best om, over en langs de muur van plaatselijke amateurs en achter een doelman als Santiago Cañizares krulde nog wel eens op. Bijvoorbeeld als een mogelijke international weer tussen twee landen moet kiezen.

Ook die negende februari van 2005 op Villa Park is voor altijd met hem verbonden. 'Daar ben ik trots op. Ik kan me vooral de zwart-witte shirts nog herinneren', zei hij al eens in gesprek met VI over het debuut in de tricots die zwart-wit waren vanwege een campagne tegen racisme. 'En de afronding van Roy Makaay op de training. Ik dacht dat ik een goede trap had, maar hij was écht niet normaal. Hij schoot ze allemaal snoeihard in de uiterste hoek. Hij heeft niet de naam van Patrick Kluivert of Ruud van Nistelrooy, maar wát was hij scherp.'

Of sterren als Steven Gerrard, David Beckham, Frank Lampard of Michael Owen die avond in Birgmingham wisten dat er na 64 minuten een wereldkampioen het veld inkwam? Het zal wel niet. Misschien zelfs Makaay wel niet. Maar die ene interland bij Oranje pakken ze Yildirim nooit meer af. Zijn wereldtitel trouwens ook niet.

Het Oranje van zijn debuut

Edwin van der Sar; Jan Kromkamp, Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst; Denny Landzaat, John Heitinga (62. Mark van Bommel), Rafael van der Vaart; Romeo Castelen (64. Ugur Yildirim), Roy Makaay, Dirk Kuijt
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer U. Yildirim
Meer over U. Yildirim
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.