Davids werd overtuigd na heldenrol: 'Als je nu gaat, ben je echt een loser'

Reacties

Als perschef van het Nederlands elftal moet je weleens moeite doen om een speler voor de camera te krijgen. Dat weet Rob de Leede maar al te goed. Na de wedstrijd tussen Nederland en Joegoslavië moest Edgar Davids overtuigd worden om aan te schuiven bij Jack van Gelder, terwijl ook Winston Bogarde op hem inpraatte.

Davids werd overtuigd na heldenrol: 'Als je nu gaat, ben je echt een loser'

In 1998 beleefde Davids zijn glorieuze terugkeer. Twee jaar eerder had de middenvelder een uitspraak over Hiddink tegen een Zwitserse journalist – de bondscoach moest zijn hoofd eens uit de achterwerken van sommige spelers halen, formuleerde Davids het plastisch – moeten bekopen met verbanning uit de EK-selectie. ‘Weer een tijdsbeeld: het citaat van Davids werd pas een dag later opgepikt door de Nederlandse media’, herinnert De Leede zich. De banneling groeide in Frankrijk uit tot gevierde man, na zijn winnende goal in de achtste finale tegen Joegoslavië.

Davids mocht bij Jack van Gelder op radio en tv vertellen over zijn heldenrol. Er was één probleem: hij wilde niet. De Leede drong aan, bleef aandringen, maar De Pitbull gaf geen sjoege. Uiteindelijk zaten er nog drie mensen in de kleedkamer van Oranje. Davids, Bogarde en de perschef. Die laatste zei nog maar eens tegen Davids dat hij gewoon even bij Van Gelder moest aanschuiven. Twee minuten vertellen over zijn goal en het hele land is tevreden.

Ook Bogarde praatte in op Davids. ‘Als je nu gaat, ben je echt een loser’, herinnert De Leede zich de woorden van de linksback, die niet veel ophad met de media. Journalisten hadden Davids niet gesteund tijdens de problemen in Engeland, nu konden zij ook de klere krijgen. Vond Bogarde. De Leede gaf niet op en tot zijn grote verbazing begaf Davids zich uiteindelijk toch naar het studiootje van de NOS, waar hij zich liet fêteren door Van Gelder. De ongelovige perschef had iets uitzonderlijks gepresteerd: hij won een potje touwtrekken van Winston Bogarde.

Lees in de VI en op VI PRO het volledige interview met Rob de Leede, die terugblikt op zijn jaren als wandelend smeermiddel in het topvoetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.