Dallinga slaat opnieuw toe met hattrick, doelpuntenfestijn bij Ajax

Excelsior heeft zich naast FC Volendam genesteld aan kop van de Keuken Kampioen Divisie. De Kralingers boekten vrijdagavond dankzij een hattrick van Thijs Dallinga een ruime zege op Helmond Sport, terwijl FC Volendam in een heuse thriller tegen Jong Ajax nog een punt redde in de slotfase. Excelsior heeft wel één wedstrijd meer gespeeld dan FC Volendam. De Graafschap pakte belangrijke punten en staat nu derde.

Jong Ajax
Jong Ajax
4 - 4
FC Volendam
FC Volendam

FC Volendam ontsnapte aan zijn eerste nederlaag sinds 13 augustus. Het team van Wim Jonk kwam na acht minuten op achterstand door een vrije trap van Max de Waal. Even later tikte Youri Regeer de 2-0 tegen de touwen. FC Volendam was serieus op achtervolgen aangewezen. Na een misverstand bij Ajax tekende Gaetano Oristiano voor de aansluitingstreffer, alvorens Christian Rasmussen de dubbele marge voor Ajax herstelde. Robert Mühren tekende na een fout van Jay Gorter voor de 3-2, maar via een strafschop van Kenneth Taylor liep Jong Ajax opnieuw uit. In de tweede helft hield Gorter Ajax meerdere keren op de been, terwijl een lob van De Waal aan de andere kant voor de doellijn weg werd gehaald door Dean James. In de slotfase stelde FC Volendam via Martijn Kaars en Denso Kasius toch een punt veilig.

Helmond Sport
1 - 5
Excelsior
Excelsior

Excelsior liet weinig heel van Helmond en mag zich samen met FC Volendam lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie noemen. Binnen het uur stonden de Kralingers met 0-4 voor. Siebe Horemans opende de score door de bal na een vrije trap van Julian Baas binnen te tikken en Reuven Niemeijer maakte er met een prima knal 0-2 van. Excelsior kreeg diverse mogelijkheden om nog voor rust verder uit te lopen; zo raakten Dallinga en Marouan Azarkan het aluminium. In de tweede helft was Helmond dicht bij de aansluitingstreffer toen Jules Houttequiet tegen de lat kopte. Hierna was het bal aan Dallinga, die drie keer scoorde. De spits staat nu op twintig treffers in zestien competitiewedstrijden.

FC Dordrecht
0 - 4
De Graafschap

De Graafschap kon een zege goed gebruiken en vond die dus ook aan de Krommedijk. Het team van Reinier Robbemond had 53 minuten nodig om de ban te breken: Jasper van Heertum kopte na een hoekschop van Hicham Acheffay raak. Joey Konings kopte De Superboeren vervolgens in veilige haven, waarna de zeventienjarige Philip Brittijn er 0-3 van maakte. Invaller Danzell Gravenberch verzorgde in de blessuretijd het slotakkoord.

Telstar
Telstar
0 - 2
ADO Den Haag

ADO Den Haag boekte zijn derde overwinning op rij. De Hagenaars keken bij rust al tegen de comfortabele 0-2 voorsprong aan. Thomas Verheijdt rondde, na terugleggen van Vicente Besuijen, fraai af in de kruising en even later kreeg ADO ook nog een strafschop. Verheijdt miste, maar uiteindelijk was het Besuijen die in de rebound trefzeker was. Dat was ook meteen de eindstand. Een kwartier voor tijd maakte Eljero Elia zijn rentree bij ADO; de linksbuiten kwam in het veld voor Samy Bourard. In de eerste helft moest het duel nog kort worden stilgelegd omdat er vuurwerk op het veld was gegooid.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
Jong PSV
Jong PSV

Rui Mendes maakte in de eerste helft het verschil voor FC Emmen. De Portugees schoot de bal na twintig minuten vanaf de rand van het strafschopgebied voorbij Maxime Delanghe. Onder anderen diezelfde Mendes en Jasin Assehnoun kregen hierna kansen om er 2-0 van te maken, maar zij faalden in de afwerking. Na een klein uur besliste invaller Reda Kharchouch de wedstrijd door, na voorbereidend werk van Azzeddine Toufiqui, de 2-0 binnen te schuiven. Het was zijn eerste officiële doelpunt voor FC Emmen. Jong PSV liet zich geregeld zien voor het doel van Michael Brouwer, maar de keeper liet zich niet passeren.

FC Den Bosch
1 - 0
TOP Oss
TOP Oss

De eerste helft werd door arbiter Pol van Boekel stilgelegd, omdat supporters het stadion waren binnengedrongen en besloten om vuurwerk af te steken. Na de hervatting opende Ryan Leijten de score door na een voorzet van Gaston Salasiwa in tweede instantie raak te schieten. Beide partijen kregen hierna voldoende mogelijkheden om te scoren, maar het bleef bij die ene treffer van Leijten.