Daley Blind: de race tegen de klok en voorbeelden uit de Oranje-historie

Reacties

Daley Blind heeft nog hoop het EK te halen. Net als Virgil van Dijk wacht hem een race tegen de klok om er 13 juni tegen Oekraïne te staan. Enkele voorbeelden uit het Oranje-verleden om (niet) aan vast te houden.

Daley Blind: de race tegen de klok en voorbeelden uit de Oranje-historie
© Pro Shots

In 1974 is Rinus Israël opgenomen in de voorselectie voor het WK in Duitsland. Een ticket voor het eindtoernooi is twijfelachtig. IJzeren Rinus is fysiek niet meer zo solide als zijn bijnaam doet geloven. Een knieoperatie heeft aardig wat voeten in de aarde gezien de schade in het gewricht. De Feyenoorder is wel op tijd hersteld, maar verder dan drie invalbeurten komt het niet voor Israël.

In 1988 is er twijfel of Marco van Basten klaar was voor het EK. De spits heeft een groot deel van het seizoen met AC Milan moeten missen na een enkeloperatie. In het laatste deel van het seizoen speelt hij wat wedstrijden, maar hij zit bij het Nederlands elftal in de wachtkamer. Bondscoach Rinus Michels geeft de voorkeur aan John Bosman als spits. Bovendien ondergaat Van Basten een operatie na een gebroken jukbeen kort voordat hij zich meldt in het kamp van het Nederlands elftal. Alle fysieke hobbels ten spijt, Van Basten reist mee naar Duitsland. De rest is geschiedenis.

© Pro Shots

In 1990 is het herstel van Ruud Gullit een bron van zorg. 'Of ik het WK haal? Dat weet ik niet. Ik richt me er niet op, maar ik sluit ook niets uit', wordt in maart uit zijn mond opgetekend. Zijn knie is het zorgenkindje. Zijn haptonoom en vriend Ted Troost ziet hoe Gullit in zijn herstel wordt geholpen. 'Hij krijgt zelfs post van eskimo's. Al die belangstelling geeft een positieve impuls aan het genezingsproces.' De aanvaller haalt het.

In 1990 is in maart ook twijfel of Erwin Koeman het WK kan halen. De middenvelder in dienst van KV Mechelen scheurt een knieband. 'Het been is een paar centimeter doorgeschoven en de binnenste band is helemaal afgescheurd', zegt de onfortuinlijke Koeman, die uiteindelijk op tijd hersteld is.

In 1994 verschijnt de naam Van Basten als stiekeme hoop voor de Oranje-fans. Ruud Gullit is net na een ruzie met Dick Advocaat vertrokken uit het kamp van het Nederlands elftal. Zijn voormalige Milan-maatje kan ondanks een slepende enkelblessure de opengevallen plaats innemen. 'Van Basten naar de VS sturen is net zoiets als een wielrenner die in een jaar nog geen tien dagen heeft gefietst inschrijven voor de Ronde van Italië', vat Gazzetta dello Sport de Italiaanse scepsis samen. De hoop blijkt ijdel. Van Basten stapt nimmer in het vliegtuig richting de Verenigde Staten.

In 2004 hoopt Mark van Bommel zijn problemen met een achillespees achter zich te kunnen laten. Het is een race tegen de klok voor de middenvelder. Bondscoach Dick Advocaat wil alleen maar helemaal fitte spelers en de PSV'er is dat niet. Een dag voor de deadline wordt de knoop doorgehakt. 'Er was geen uitzicht dat hij op korte termijn zou kunnen spelen. Daarom is er een beslissing genomen', zegt Advocaat na het schrappen van de naam Van Bommel.

In 2010 is de fysieke toestand van Arjen Robben op weg naar het WK het gesprek van de dag. De aanvaller raakt in het uitzwaaiduel met Hongarije geblesseerd. De spierscheuring lijkt de WK-droom te verpesten. Robben heeft andere plannen. 'Als je het rustig laat genezen ga je naar de vier tot zes weken toe. Daarom heb ik nu andere middelen nodig.' Intensieve behandelingen van Dick van Toorn stomen hem tegen alle verwachtingen in klaar voor het toernooi in Zuid-Afrika. De aanvaller schittert op het mondiale podium, de teen van Iker Casillas staat de ultieme beloning in de weg.    

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.