Daka steelt de show in Moskou: Leicester-aanwinst weet Mulenga zelfs te overtreffen

Patson Daka heeft woensdag aan de supporters van Leicester City laten zien waar hij toe in staat is. De Zambiaan gooide het uitduel bij Spartak Moskou op zijn kop, door in negen minuten speeltijd (weliswaar verdeeld over de eerste en tweede helft) een hattrick te maken en uiteindelijk zelfs vier doelpunten op zijn naam te schrijven.

Spartak Moskou
3 - 4
Leicester City

Leicester City betaalde in de zomer zo'n 25 miljoen euro voor de komst van Daka, die in het afgelopen seizoen 27 keer had gescoord in 28 competitiewedstrijden voor Red Bull Salzburg. De aanvaller wordt in Engeland rustig gebracht en maakte afgelopen zaterdag als invaller tegen Manchester United zijn eerste doelpunt voor The Foxes. Woensdag mocht hij starten in het Europa League-duel met Spartak Moskou, waar Jorrit Hendrix ontbrak en Quincy Promes niet fit genoeg was om te starten.

Zonder de twee Nederlanders begon de wedstrijd uitstekend voor Spartak. De Russen namen een 2-0 voorsprong, dankzij goals van Alexander Sobolev en Jordan Larsson. Die marge bleek echter niet voldoende te zijn voor een overwinning. Leicester kwam nog voor rust terug in de wedstrijd, via de eerste treffer van Daka, en kort in de tweede helft maakte de aanvaller ook zijn tweede. Met 54 minuten op de klok wist Daka op aangeven van Youri Tielemans zijn hattrick compleet te maken.

Met zijn drie goals trad Daka in de voetsporen van Jacob Mulenga, door als tweede Zambiaan ooit een hattrick te maken in een Europese competitie. Mulenga deed dit in juli 2013, als speler van FC Utrecht tegen het Luxemburgse Differdange. Voor Daka werd het nóg mooier, want twaalf minuten voor tijd maakte hij ook zijn vierde van de avond. Zo werd het voor hem een avond om nooit meer te vergeten.

Spartak wist nog wel wat terug te doen, via de tweede treffer van Sobolev. Promes was als invaller binnen de lijnen gekomen en had een belangrijke rol in deze 3-4. Verder kwam Spartak echter niet en dus kreeg de sensationele prestatie van Daka de beloning die het verdiende: drie punten.