Curaçao weet Cubaanse muur niet te slechten

Curaçao heeft donderdag het eerste duel in de tweede ronde van de WK-kwalificatiereeks teleurstellend gelijkgespeeld. In het uitverkochte Ergilio Hato Stadion in Willemstad was de ploeg van bondscoach Patrick Kluivert niet in staat de defensieve speelstijl van Cuba af te straffen: 0-0. Zondag wacht de return in Havana.

Vol vertrouwen begon Curaçao in een sfeervol stadion aan de wedstrijd tegen Cuba, maar juist in de openingsfase kregen de bezoekers de beste kansen. Na twee minuten verscheen de Cubaanse spits Martinez vrij voor doelman Eloy Room, maar hij schoot voorlangs. Een minuut later kon de Curaçaose verdediger Shelton Martis (ex-Excelsior) ternauwernood een schot blokken.

Na het rommelige begin nam Curaçao het initiatief. Cuba zakte ver terug op eigen helft en liet de Antillianen het spel maken. Het lukte het thuisland slechts sporadisch door te breken en gevaarlijk te worden. Middenvelder Kemy Agustien verraste de Cubaanse doelman Sanches bijna met een schot van afstand, maar zijn inzet zeilde over de lat. Ook Gianluca Maria was dicht bij een treffer. Na een goede individuele actie krulde hij de bal richting de verre bovenhoek, maar opnieuw was Sanches alert.

Grip
Na rust veranderde Kluivert zijn speelstijl van 3-5-2 naar 3-4-3. Die omzetting gaf Curaçao meer grip op het duel. Cuba werd ver teruggedrongen. Invaller Papito Merencia schoot rakelings over, waarna tien minuten voor tijd aanvaller Gevaro Nepomuceno nog het dichtst bij de bevrijdende openingsgoal was. Zijn schot belandde echter op de lat.

Curaçao was de bovenliggende partij in het Ergilio Hato Stadion, waar Cuba een rode muur optrok.

Hoewel Maria vier minuten voor tijd met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, bleef Curaçao de aanval zoeken. De Cubaanse muur bleef echter overeind, waardoor Curaçao komende zondag in het uitduel vol aan de bak moet om zich te plaatsen voor de derde ronde van de WK-kwalificatiereeks.

Opstelling Curaçao: Room, Martina, Martis (62. Carmelia), Lachman, Mulder (46. Merencia), De Nooijer, Maria, Agustien, Nepomuceno, Martinus (69. Van Kessel), Zschusschen.