Cupfighter VVSB laat De Graafschap glippen, Cambuur en TOP ontsnappen

De Graafschap heeft op het nippertje een bekersof weten te voorkomen. VVSB - de ploeg die in het recente verleden al eens stuntte in het bekertoernooi - had de Doetinchemmers in de tang, maar de ploeg van Henk de Jong vocht zich alsnog naar een zege. SC Cambuur ontsnapte in Scheveningen, terwijl TOP Oss penalty's nodig had tegen Rijnsburgse Boys.

VVSB
VVSB
ns
3 - 3
De Graafschap

De thuisploeg staat bij veel voetballiefhebbers vooral bekend om het onwaarschijnlijke stuntseizoen 2015/16, toen de huidige Tweede Divisionist uit Noordwijkerhout de halve finale van het bekertoernooi bereikte. Toen verloor het uiteindelijk met 3-0 bij FC Utrecht, een nieuw bekeravontuur zit er na de spectaculaire wedstrijd van dinsdagavond niet meer in.

En het begon nog zo goed voor VVSB. Na een flater van De Graafschap-bekerkeeper Agil Etemadi - die vaste keeper Hidde Jurjus verving - kon Tommy Bekooij zijn ploeg simpel op voorsprong zetten. Kort daarna leek het nog erger te worden voor de Doetinchemmers, toen Robert Klaasen rood kreeg na een fikse overtreding op diezelfde Bekooij. Het leek dus opnieuw een bijzonder pijnlijke avond te gaan worden voor De Graafschap, met vier punten uit zes duels niet denderend gestart in de Eredivisie.

Toch vocht de ploeg zich terug. Rechtsback Myenty Abena kopte een corner tegen de touwen, en met een man minder leek De Graafschap de wedstrijd al in de reguliere speeltijd naar zich toe te trekken. Was de 1-1 van de Doetinchemse rechtsback, bij de 1-2 was linksback Leeroy Owusu het eindstation van een lange aanval. Vrijwel direct uit de aftrap gingen het echter wéér mis, en wéér was Bekooij de gevierde man, dit keer met een kopbal.

Er moest een verlenging aan te pas komen, en daarin ging het spektakel vrolijk verder. VVSB nam de leiding via invaller Lulinho Martins, maar zag hoe de Eredivisionist door een rebound van Frank Olijve wederom langszij kwam. In de noodzakelijke strafschoppenreeks kon Etemadi zich vervolgens op positieve wijze onderscheiden. Hij keerde een strafschop, uitgerekend van VVSB-goudhaantje Bekooij, waardoor De Graafschap alsnog verder gaat in het TOTO KNVB-bekertoernooi.

Scheveningen
nv
2 - 3
SC Cambuur
SC Cambuur

Het duurde tot de 27ste minuut voordat de Friezen op bezoek bij de Tweede Divisionist de ban braken, door een goal van Andrejs Ciganiks. Dat was echter allerminst een voorbode voor een makkelijke avond. Dat bleek al na de 1-1 van Joël Donald (een keiharde knal), maar na de 2-1 van diezelfde aanvaller (een intikker) in de blessuretijd van de eerste helft werd dat nog maar eens onderstreept.

Die stand bleef bijzonder lang op het scorebord staan, tot de absolute slotfase, toen Nigel Robertha de langverwachte gelijkmaker binnen schoot. In de verlenging kreeg Kevin Gomez-Nieto namens de thuisploeg de rode kaart, wat de nekslag bleek. Verdediger Sai van Wermeskerken maakte namens het met een man meer spelende Cambuur de 2-3, waarna de thuisploeg zelfs eindigde met negen man: ook Levi Schwiebbe kreeg zijn tweede geel.

Rijnsburgse Boys
ns
1 - 1
TOP Oss
TOP Oss

TOP Oss leek lang op weg naar een reguliere bekerzege in Rijnsburg, maar de 0-1 van Philippe Rommens werd een kwartier voor tijd weggepoetst door Jeffrey Jongeneelen. Ondanks grote kansen aan beide kanten werd er in de verlenging niet meer gescoord. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen, en in die reeks hielden de bezoekers het hoofd wat koeler dan de Tweede Divisionist.