Cruijff legt schuld 'absurd' probleem Zidane bij Real

Reacties

Johan Cruijff vindt het niet nodig dat Zinedine Zidane in de schoolbankjes moet voor een trainersdiploma. Maar het probleem vanwege het ontbreken ervan kan Real Madrid zichzelf aanrekenen.

Cruijff legt schuld 'absurd' probleem Zidane bij Real

Zidane kreeg in oktober een schorsing van drie maanden opgelegd, omdat hij zich bij de beloften van Real Madrid te veel had laten gelden als hoofdtrainer. Vanwege het ontbreken van de noodzakelijke papieren was die rol niet toegestaan, oordeelde de Spaanse voetbalbond.

In hoger beroep werd de straf een maand later ongedaan gemaakt, maar volgens Cruijff had Real Madrid alle perikelen vóór kunnen zijn. 'Ze hebben een absurd probleem veroorzaakt door de situatie verkeerd in te schatten. Je dient het te doen volgens de regels. Real heeft er een zootje van gemaakt, want iemand van kantoor had hem met een telefoontje op de hoogte moeten brengen', zei hij tegen het Spaanse El Enganche.

Maar dat laat volgens Cruijff onverlet dat Zidane eigenlijk deze gang naar de schoolbanken niet zou hoeven te maken. 'Na al die jaren als speler en na zijn tijd als assistent van Carlo Ancelotti, wie gaat hem nog iets leren? Er zijn er maar weinig zo goed geweest als hij. Dus we kunnen hem niet vragen iets te leren, waarvan hij al bewezen heeft dat hij dat weet.'

Cruijff heeft zelf geen cursus doorlopen om de noodzakelijke papieren te krijgen. De oud-international kreeg het trainersdiploma in 1987 wegens zijn grote verdiensten voor het Nederlandse voetbal. Hij fungeerde vanaf de zomer van 1985 bij Ajax al als eindverantwoordelijke op het trainingsveld en in de dug-out, onder de naam technisch directeur.

'Ik wilde mijn diploma hebben en vroeg om het examen te doen. Ze zeiden dat ik daarvoor vier jaar moest leren. Ben je gek geworden?, zei ik toen. Hoe gaat hij mij technische zaken uitleggen, waarvan ik meer weet dan hij? '

Inmiddels zijn volgens Cruijff in Nederland de voorwaarden voor gewezen internationals aangepast. 'We hebben het zo gedaan dat als ze eerst assistent zijn bij de nationale ploeg - zoals Frank de Boer, Frank Rijkaard en Ronald Koeman - je automatisch studeert en zo het diploma krijgt', vatte hij het samen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.