Cruijff kan EL-vervolg vergeten, Hoogma en Elia delen de punten in extremis

In Groep A van de Europa League is na de vierde speelronde duidelijk geworden dat het Maccabi Tel Aviv van trainer Jordi Cruijff klaar is in Europees verband. Het 1899 Hoffenheim van debutant Justin Hoogma gaf in de behoorlijk Nederlands getinte Groep C de winst tegen het Istanbul Basaksehir van Eljero Elia in de extra tijd weg.

Groep C

Ludogorets - Sporting Braga 1-1
De Bulgaarse werkgever van basisklanten Virgil Misidjan en Jody Lukoki kwam in eigen huis niet verder dan een remise. Lukoki leek in de eerste helft al de score te openen, op prachtige wijze bovendien, maar zijn wonderschone doelpunt werd (terecht) afgekeurd wegens buitenspel. Na de pauze was het Marcelinho die de 1-0 maakte, uit een corner van de ex-Ajacied. Invaller Fransergio bezorgde de Portugezen in de slotfase met het hoofd nog een punt.

Istanbul Basaksehir - 1899 Hoffenheim 1-1
Beide ploegen vochten in Turkije voor hun laatste kans. De eerste mogelijkheid was voor de thuisploeg na een ketser van uitgerekend Hoogma, die zijn officiële debuut voor de bezoekers maakte. Basaksehir - waar Elia in de 81ste minuut inviel - was voor rust sowieso de betere ploeg, maar kwam niet tot scoren. Dat leek de ploeg direct ná rust duur komen te staan, want Florian Grillitsch bezorgde Hoffenheim uit de omschakeling de voorsprong. Diep in de extra tijd maakte Edin Visca echter gelijk. Door de beide remises blijft de situatie in de poule onveranderd.

Groep A

Maccabi Tel Aviv - FC Astana 0-1
De thuisploeg van trainer Cruijff was voor rust weliswaar de veel betere ploeg, maar tot doelpunten leidde dat ondanks een fiks aantal kansen in de eerste helft niet. En dus was het voor de Israëliërs een hard gelag dat de aanstaand kampioen van Kazachtstan kort na rust de leiding nam via Patrick Twumasi. Bij 0-1 bleef het ook, een nederlaag die Maccabi duur komt te staan.

Slavia Praag - Villarreal 0-2
Met Mick van Buren op de bank, maar met voormalig Eredivisionisten Tomás Necid (ex-PEC Zwolle) en Miroslav Stoch (voorheen FC Twente) in de basis, kwamen de Tsjechen al na een kwartiertje op achterstand. Spits Carlos Bacca zette de aanval met een fraai hakje zelf op, een paar tellen later kon hij een door keeper Jan Lastuvka slecht verwerkte voorzet zelf in de rebound binnentikken. In de laatste minuten werd het door een eigen goal van Simon Deli nog 0-2.

Door deze resultaten blijft Villarreal koploper. Astana volgt op een punt, Slavia heeft drie punten minder dan de Spanjaarden. Cruijff en Maccabi kunnen een vervolg in Europa vergeten.